НОВИНИ

Католическият свят празнува Великден

Да спре тътенът на оръжия по света и за градене на мостове, а не на прегради, се помоли и призова папа Франциск на католическия Великден - в традиционното си послание и благословия "Урби ет Орби" - към града и към света.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:33, 21.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

От централния балкон на едноименната базилика главата на Римокатолическата църква се помоли за мир в конфликтните точки по света - главно в Близкия изток и Северна Африка, но и в Източна Украйна. Както и за състрадание към бежанците.

папа Франциск, глава на Римокатолическата църква: "Нека възкръсналият Господ ни направи строители на мостове, а не на прегради. Нека този, който ни дава мир, да спре тътена на оръжията - и в зоните на конфликт, и в градовете ни. И вдъхнови лидерите ни да работят за край на надпреварата във въоръжаването."

И Венецуела спомена папата в посланието си за Великден. Той се помоли политически отговорните там да успеят да изцелят разделението, да спрат насилието и социалната несправедливост. Веднага след като честити Възкресение на множеството, папата изказа съчувствие към християните в Шри Ланка заради кървавите атентати там.

В Париж, вместо в опожарената катедрала "Нотр Дам", празничната великденска меса за католиците беше отслужена в близката църква "Сен Есташ" - на десния бряг на Сена. Архиепископът на Париж Мишел Опти изказа специална благодарност на пожарникарите, които спасиха в понеделник безценни реликви от "Нотр Дам".

;

70 хиляди вярващи католици се бяха събрали днес на площад "Свети Петър", за да видят на живо папата и да чуят великденското му послание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът остави в ареста петимата задържани за телефонни измами
Спецсъдът остави в ареста петимата задържани за телефонни измами
Калейн и Владинова с четири медала от Ташкент
Калейн и Владинова с четири медала от Ташкент