НОВИНИ

Кацането на "Скиапарели" на Марс не е преминало гладко

Все още няма данни от апарата "Скиапарели", който кацна на Марс. Според учените, парашутът на машината не се е отворил правилно. Сигналът от "Скиапарели" е спрял 50 секунди преди кацането. От Европейската космическа агенция все още не дават информация дали машината се е разбила.

bnt avatar logo
от Б. Бъчваров
13:26, 20.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Освен с парашута "Скиапарели" е имал проблеми и с двигателите, които са го насочвали при кацане. Данните на учените не са достатъчни, за да дадат достоверна информация за настоящата ситуация.

Андреа Акомазо, мениджър на мисията: За съжаление не можем да определим какво е състоянието на "Скиапарели". Не знаем как е кацнал. Не знаем и дали е в изправност. Не получаваме данни. Към момента това е всичко, с което разполагаме.

Инженерите се опитват да определят траекторията на приземяване. Според тях ъгълът, под който "Скиапарели" се е приземил, не е бил правилен.

Дейвид Паркър, директор на ЕКА за Пилотирани Космически полети: Трябва да разберем какво е станало в няколкото секунди преди контакта с повърхността. Това обаче ще отнеме известно време.

Дисковидният модул "Скиапалери" с тегло 577 килограма се отдели от кораба-майка в понеделник и вчера навлезе в атмосферата на Марс със скорост от 21 хиляди километра в час. Той е оборудван с термичен щит с 90 изолиращи плочки, изложени на температура до 1500 градуса по Целзий. По план 11 километра над повърхността, при скорост 1700 километра в час се задейства парашут. Именно в този етап на мисията възникна и проблемът, който остави света без данни от "Скиапарели".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
188 снегорина, 61 малки машини и резервна техника ще чистят София през зимата
188 снегорина, 61 малки машини и резервна техника ще чистят София през зимата
Протест във Варна заради опасен път
Протест във Варна заради опасен път