НОВИНИ

Казус с лечението на дете в Германия е довел до отстраняването на Тинка Троева

Уволнението на шефа на Фонда за лечение на деца доктор Тинка Троева е твърде тежка мярка и поражда неспокойство сред родителите, които очакват лечение за техните деца. Имало е административни нарушения, призна в "Денят започва" Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда. Според нея обаче министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е трябвало да разговаря с доктор Троева. В интервю за "Денят започва" проф. Петров аргументира решението си с открити нарушения при изпращането на дете за лечение в Германия.Цялото интервю с министър Николай Петров вижте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 13.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Според Пенка Георгиева Троева е отстранена заради изпращането на дете за трансплантация в чужбина. Според две становища, необходимите лечебни процедури е нямало как да бъдат извършени в България, каза Георгиева. Доктор Троева не е взела еднолично това решение, лекарите във Фонда бяха категорични, че това дете трябва да замине за лечение в чужбина.

Позицията на Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда вижте тук.

;

Уволнената д-р Тинка Троева, която до преди дни беше директор на Фонда за лечение на деца, ще търси правата си в съда. Тя отхвърли обвиненията за нарушения при изпращането на бебе за лечение в Германия. Министърът на здравеопазването - проф. Николай Петров обаче е категоричен, че с това нарушение на д-р Троева чашата е преляла.

За нарушенията на бившата директорка за лечение на Фонда за деца вече е сигнализирана прокуратурата. Според здравното министерство причината за нейното освобождаване е системно нарушаване на правилника за работа, реда за издаване на определен формуляр и практиката да се изискват становища от медицински специалисти извън одобрения списък на експерти.

Здравното министерство твърди, че д-р Троева е изпратила за изследване в чужбина дете с чернодробна недостатъчност при положение, че същите изследвания преди това са били направени у нас. А след това е задействана и процедура за трансплантация на черен дроб в чужбина, без детето да е вписано в регистъра на агенцията за трансплантации.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Уволнението е в резултат на натрупвания. Грубо погазване на правилата, разписани в правилника,в закона за работа. Нещо, което ме постави в много деликатна ситуация. Никой няма право законово да изпраща за втора процедура изследвания в Германия и за това нещо 10 хил. лв. са заминали.

Според министър Петров, има още едно нарушение - двамата външни специалисти, които дават консултация и становища за случая, имат противоречия помежду си, а в такива случаи, според правилника на фонда, се търси консултация от трети специалист. Такова нещо не е направено.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Двамата външни специалисти не е сигурно, че са национални консултанти, а само те имат право да дават такива консултации. Но добри специалисти са, доверяваме им се.

Според проф. Петров трансплантацията може да се направи и тук, защото резултатите от Университетска болница - Лозенец са съпоставими с тези на водещи европейски клиники, освен това е по-евтино.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Тук трансплантацията е 60-70 хиляди, а там тръгва от 120 хиляди евро.

Д-р Троева призна, че детето не е било вписано в регистъра на Агенцията по трансплантации, защото не е задължение на фонда, но е вписано в протокола на обществения съвет. Тя допълни още, че не е очаквала такова отношение.

Тинка Троева: Ще се защитавам, защото до сега съм живяла един почтен живот. Това, което каза министъра мога да го оборя в много точки и то с доказателства. Съмненията му за канали това надхвърля почтеността на нашето семейство и на нашето съществуване. Там ще потърся отговорност.

Според здравния министър най-важното е да помогнат на болното дете, защото състоянието му се влошава и ако искаме да мине през всички законови етапи и да се върне тук, неговият живот е в опасност. И не това е тяхната цел.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно ревю в Седмицата на модата в Ню Йорк
Необичайно ревю в Седмицата на модата в Ню Йорк
Стефан Балабанов: Увеличение на заплатите в МВР не може да има преди 1 януари
Стефан Балабанов: Увеличение на заплатите в МВР не може да има преди 1 януари