НОВИНИ

Къде отиват бойците от Ислямска държава след падането на Рака?

Разследване на BBC установи, че кюрдските сили и „Ислямска държава“ са сключили сделка - в замяна да бъдат освободени заложници, използвани като жив щит, и за да бъдат избегнати кръвопролитни улични боеве , с конвой Рака безпрепятствено са напуснали 4000 души - бойци от „Ислямска държава“, техните жени и деца. 10 от камионите в конвоя са били пълни с оръжие и боеприпаси.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:20, 25.11.2017
Чете се за: 01:56 мин.
По света

Рака - сирийският град, който повече от три години беше столица на терористичната групировка „Ислямска държава“. Сега е в руини, с минирани улици и сгради. Градът беше освободен преди месец от кюрдските Сирийски демократични сили, подкрепяни от водената от Съединените щати и Великобритания коалиция.

Екип на BBC откри някои от шофьорите на камиони, наети за конвоя.

Куентин Самървил, журналист, BBC: Всички твърдят, че максимум няколкостотин бойци от „Ислямска държава“ са напуснали Рака. Вие сте ги превозвали. Кажете колко души бяха?
Шофьор на камион: Бяха 47 камиона и 13 автобуса. Бойците от „Ислямска държава“ взеха и свои автомобили. Нашият конвой беше дълъг 6-7 километра. Взехме около 4000 души, сред които жени и деца.

Конвоят е тръгнал от тук - градската болница, превърнала се в последен бастион на терористичната групировката. Свидетели твърдят, че колите поемат на изток, прикривани по въздух от изтребители на западната коалиция. Край село Шенина, където има магазин, конвоят за кратко спира. Всички стоки са изкупени.

Жител на Шенина: Бяхме тук в магазина, когато дойде автомобил на Сирийските демократични сили. Казаха ни, че има споразумение между тях и "Ислямска държава". Казаха ни да се махнем от тук. Веднага след това премина конвой на "Ислямска държава". Около 4000 души, напуснали Рака, минаваха от тук в продължение на три-четири часа. Кола до кола.

Водената от Съединените щати коалиция потвърди по-късно, че в конвоя е имало най-малко 250 бойци. Накъде са се отправили и защо? Част вероятно са се базирали по поречието на река Ефрат и сега се водят сражения с "Ислямска държава". Според BBC сред напусналите Рака са най-известните бойци на групировката като някои са успели да преминат нелегално в Турция. Така, например, е бил задържан ръководителя на т.нар. разузнаване на "Ислямска държава".

Сделката между групировката и сирийските кюрди не е единствената по рода си. От няколко месеца насам чеченски емисари евакуират от Сирия към Русия жени и деца на чеченски бойци, но възможно и чеченски командири от "Ислямска държава". Някои от тях са арестувани при завръщането си в родината. Във Франция, където за две години повече от 250 души загинаха при атентати, обект на разследване са близо 400 завърнали се от Сирия бойци и техни роднини. 260 от тях са задържани.

Куентин Самървил, журналист, BBC: Разкажете за чужденците в конвоя. От къде бяха?
Шофьор на камион: Имаше много чуждестранни бойци - от Франция, Турция, Азербайджан, Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия, Китай, Тунис, Египет.

Въпросът сега е ще намалеят ли рисковете за Европа от нелегална миграция и тероризъм и доколко това може да е свързано с разгрома на "Ислямска държава". Това попитах при срещата ни неотдавна и бившия офицер от руското контраразузнаване генерал Александър Михайлов.

о.з. генерал Александър Михайлов: Разбира се, в известна степен рисковете ще намалеят. От друга страна трябва да си даваме сметка, че тероризмът започва да отива в т.нар. мъртви зони , там където не се вижда. Освен това да воюваш с противник на бойното поле е едно, а да воюваш с врага вътре е съвсем различно. Затова не трябва да забравяме, че промяната на терористичната активност може да бъде свързана с преместването на центровете от Сирия в други страни по света.

Мнозина анализатори прогнозират точно това - че групировката "Ислямска държава", която се беше заклела, че никога няма да сложи оръжие, ще се пребазира в страни, където цари нестабилност - в Афганистан, или Либия, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп отклонил покана на списание „Тайм“ да стане личност на годината
Тръмп отклонил покана на списание „Тайм“ да стане личност на годината
Родители от Пловдив искат по-късен час за начало на първата смяна в училищата
Родители от Пловдив искат по-късен час за начало на първата смяна в училищата