НОВИНИ

Къде се нарежда България по брой на ваксинираните хора?

Безплатното ваксиниране срещу грип на хора над 65-годишна възраст ще започне през последната седмица на октомври. Осигурените ваксини са около 150 000, т.е. ще стигнат за около 10% от тях.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:39, 11.10.2019
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари са недоволни, че няма ясно разписани критерии за това кой е с предимство при поставянето на безплатните ваксини, а това трябва да става по преценка на личния лекар.

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е много нисък. За периода 2013-2017 г. средният е едва 2,5%.

А само 2% от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., показват данни на Евростат.

За сравнение за същата година във Великобритания са се ваксинирали 70% от възрастните хора, в Холандия - 68%, а в Италия и Германия - 60%.


;

България е на дъното на класацията по доверие към ваксините изобщо.

Затова целта на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката е - тази година обхватът на хората над 65 години да достигне 10%, а през 2022 поетапно да достигне 25%.


;

Именно заради ниския интерес в България традиционно се поръчват около и малко ваксини около 150 000 за сезон, сега към това количество се добавят още 150 000 хиляди от Националната програма.

Дали така и тази година ще има недостиг на ваксини в аптеките и кога ще можем да си купим?

Партидите с ваксините за аптекарската мрежа вече са доставени и от понеделник ще се продават.

Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките в България: Не са много големи количествата, така че хората, които искат да си вземат, е хубаво да го направят още първите дни - понеделник, вторник.

За безплатните ваксини за хора над 65 години ще трябва да се изчака до края на месеца. Някои вече са се записали при личните лекари и чакат да им се обадят, когато ваксините пристигнат.

Как да не съм доволна. Няма да плащам ваксина, ами разбира се че ще си сложа, казва жена.

Други обаче дори не са чували за програмата.

БНТ: Слагате ли противогрипна ваксина?

-Не!

БНТ: А, знаете ли, че сега можете безплатно да си сложите?

- Къде това?

БНТ: При личния лекар.

- Да, благодаря!

Д-р Николова застава зад искането на националното сдружение на общопрактикуващите лекари за ясни критерии за това кой е с предимство при евентуален недостиг на безплатни ваксини за грип.

Д-р Гергана Николова: Проблема в момента остава между мене и пациентите ми, аз какво трябва да кажа на 101-вия. Г-н Иванов на вас няма да ви сложиме, защото аз прецених да сложа на другите 100. И другия въпрос, ако този човек му е отказана, ако направи един тежък грип, той какво ще каже?

Главният държавен здравен инспектор уверява, че привогрипните ваксини са напълно безопасни, а цената която ще платим за тях е в пъти по-ниска от евентуално лечение на грип.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, МЗ: За 15-20 години работа с грипна ваксина нямам, не познавам случай на реакция, която да е довела до тежки здравни последици, че да е заплашено здравето. Напротив това е ваксина, която в западните страни се ползва за деца на 6-7 месеца и за бременни жени.

В България само в областните градове всяка година има около 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип.

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари, затова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари призоваха срокът за поставянето на безплатните противогрипни ваксини да бъде удъжен от началто на декември до края на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​300 000 лева са прибрали от жертвите си телефонните измамници от Ветово
​300 000 лева са прибрали от жертвите си телефонните измамници от Ветово
Най-късно в сряда ще приключи проверката в училището в село Яна
Най-късно в сряда ще приключи проверката в училището в село Яна