НОВИНИ

Керамика на проф. Божидар Бончев в галерия "Арт Алея"

Известният художник-керамик професор Божидар Бончев отбелязва своята 60-годишнина с изложба в галерия "Арт Алея". Професорът е носител на много награди за принос в областта на културата. Той е художникът, който от самото начало на своя творчески път се противопоставя на традиционното разбиране на керамиката като приложно изкуство и наистина успява да я промени.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:43, 19.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още
проф. Божидар Бончев - художник: Тази изложба е наречена скромно "Керамика - нови работи". Но техният автор говори с философски език, какъвто могат да дадат древното знание, кодирано в керамиката и талантът на художника. Наистина керамиката е древна човешка дейност и свързана с развитието на цивилизацията въобще... между 10 и 30 000 години се датират първите керамични произведения, които в самото си начало са били функционални.

Божидар Бончев твърди, че не е забравил това, но се стреми да покаже, че глината би могла да съществува във всички територии. Така че неговите предмети надскачат приложното и си играят със смисъла. Като тези два портрета - игра с традиционна източна техника за реставрация, която се нарича кинцуги.

проф. Божидар Бончев - художник: Един ценен, скъп предмет, дори когато бъде счупен, се запазва, с една златна нишка, свързват се отделните парчета и така този предмет продължава да живее... Една пукнатина при нас винаги е един недостатък, докато източният човек я превръща в качество.

И така художникът решава да свърже със златна нишка парчетата на своите портрети, които наистина са били счупени при един инцидент. Предстои още една голяма изложба на проф. Бончев в галерия "Академика".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешните мисии до Марс
Успешните мисии до Марс
Божидар Кузманов - Божо Кравата се е предал на полицията
Божидар Кузманов - Божо Кравата се е предал на полицията