НОВИНИ

Керч оплаква жертвите на кървавото нападение в колежа

21 е вече броят на загиналите в политехническия колеж в Керч, след стрелбата, която 18-годишен ученик откри вчера през междучасие. В първи коментар за причините за трагедията в Крим руският президент Владимир Путин заяви, че за това вина има и Интернет, където имало много вредно за младежта съдържание.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:52, 18.10.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Записани на телефон кадри от стрелбата в колежа разкриват преживения ужас. В Керч днес оплакват жертвите и нелепата им гибел. Сред убитите са 15 ученици - някои - като Серьожа Степаненко, искали да получат професия, за да помагат финансово на родителите си. Егор Перепьолкин мечтаел да постъпи в армията. Загинали са и майка и дъщеря учителки - Светлана и Настя Бакланови. През сълзи хората си задават и въпроси.

жителка на Керч: Къде е била охраната, къде са били мъжете, каквито в колежа е имало много. Защо е станало така, че децата са разстреляни почти от упор?

18-годишният Владислав Росляков, чието тяло беше открито в колежа, засега остава единственият предполагаем извършител и организатор на престъплението.

В колежа са работели 52 камери, запечатали всяка негова стъпка. Младежът минава през задната ограда, после влиза в сградата през задна врата. Преоблича се в тоалетна. Избухва кръвопролитието.

;

На този запис от охранителна камера се вижда и как преди седмица Владислав си купува най-малко 150 патрона от местния оръжеен магазин. В колежа е стрелял с пушка - помпа.

Анатолий Лунев, собственик на оръжеен магазин: Младежът не предизвика никакви подозрения. Показа разрешителното си за оръжие, то е съвсем ново.

И според властите, Владислав не е предизвиквал подозрения. Познат е като затворен, но спокоен човек. Негов съученик споделя в социалните мрежи, че веднъж говорел заплашително, но не го приели сериозно.

съученик: Разправяше, че ненавижда хората в колежа. Казваше, че няма да е лошо всички да ги убие и после сам да се очисти.

Владислав живеел с разведената си майка - медицинска сестра и последовател на "Свидетели на Йехова". Пред следователите е разказала, че дни преди инцидента той е разглеждал в Интернет видеозаписи на нападения в училища. Според бащата младежът нямал приятели, увличал се от компютърни игри и оръжие.

В блока, където момчето живее до 9-годишна възраст, не го помнят с добро.

жителка на блока: Като малък беше много жесток. Ловеше котки и ги душеше с въженце, постоянно му правехме забележки.

Тепърва ще се изяснява въпросът за лекотата, с която е получил разрешителното за оръжие, за социалните причини за агресията.

Руският президент видя причини и в Интернет.

Владимир Путин, президент на Русия: "Вчерашната трагедия е резултат включително от глобализацията. Виждаме, че в социалните мрежи, в Интернет има създадени цели общности. Всичко започва с известните трагични събития в американските училища."

Това е първият толкова кървав инцидент в Крим, след анексията му от Русия преди 4 години. И в руски, и украински медии има опити за спекулации за политическа връзка в кръвопролитието, но за такава няма факти. И в Москва, и в Киев приемат станалото в Керч за своя трагедия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Няма опасност от разпад в коалицията
Каракачанов: Няма опасност от разпад в коалицията
Цветанов и румънският му колега излязоха с обща позиция за членството в Шенген
Цветанов и румънският му колега излязоха с обща позиция за членството в Шенген