COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

КЕВР няма да позволи драстично повишаване на цената на тока

Спекулациите около новите цени на тока, процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ и изпълнението на инвестиционните програми на енергодружествата. Това бяха основните теми, които председателят на КЕВР Иван Иванов коментира на брифинг с журналисти.

Николай Минков
от Николай Минков
12:15, 13.04.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

КЕВР няма да позволи драстично повишаване на цената на електроенергията. Това заяви шефът на регулатора Иван Иванов. Той посочи, че в аргументите на комисарите влизат инвестициите, които са направили дружествата, на базата на които пък те искат по-висока цена на електроенергията. Ето защо още от пенеделник три екипа на КЕВР влизат на проверки в ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, за да проверят какви средства са вложени в електропреносната и енергоразпределителната мрежа, в трансформаторите и в електромерните табла.

Енерго-Про поиска повишение на цената на тока от малко над 5%, от ЕВН - между 5 и 6%, а най-висок скок в цената поискаха от ЧЕЗ - нощната тарифа да скочи с над 50%.

След месец и половина регулаторът ще се произнесе окончателно дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. Процедурата стартира през 2013 г., не само срещу чешкото дружество, но и срещу останалите две ЕРП-та. Проверките при тях приключиха през 2017 г. със заключението, че няма факти и обстоятелства, които да налагат отнемане на лиценза. Предстои да разберем какво ще реши регулаторът и за ЧЕЗ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Уди Алън - аутсайдерът на Холивуд
#60 секунди без COVID-19: Уди Алън - аутсайдерът на Холивуд
Арменската църква в Пловдив става част от туристическите маршрути в Стария град
Арменската църква в Пловдив става част от туристическите маршрути в Стария град