НОВИНИ

КЕВР: Няма обективни обстоятелства за драстично повишение на тока за бита от юли

Спекулация са твърденията на бизнеса за драстично поскъпване на тока за бита от 1 юли, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Изказването му бе провокирано от вчерашните изчисления на работодателските организации, че раздутите от търговците на ток цени на свободния пазар, достигащи до 120 лв. за мегават, ще принудят КЕВР да увеличи и електричеството за домакинствата между 15 и 30 на сто. Николай Минков по темата.

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 23.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Няма обективни обстоятелства за драстично повишение на тока за бита от 1 юли, заяви председателят на КЕВР.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Абсолютно спекулативни са твърденията за такива споменати до 30% увеличение на цената на електрическата енергия за регулиран пазар.

КЕВР обясни, че няма никаква връзка между определянето цената тока за бита и котировките на свободния електроенергиен пазар.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Методиката, по която КЕВР определя цените на регулирания пазар, по никакъв начин не кореспондират с цените, които се предлагат от доставчици, търговци на електрическа енергия.

Иван Иванов припомни, че едва след края на март АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете и зелените централи ще представят в КЕВР предложения за новите цени на тока от 1 юли.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Дотогава всякакви такива изявления, които за беда могат само да внушат несигурност в потребителите, са абсолютно неоснователни.

Според новите промени в Закона за енергетиката КЕВР получава право да разследва и да налага санкции на електроенергийния пазар на едро.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Ние ще определяме санкции, ако се случат злоупотреби на ниво организиран борсов пазар и то в два аспекта - изтичане на вътрешна информация, което е недопустимо. И второ - манипулация на пазара.

Законовите промени обаче не дават право на КЕВР да регулира дейността на търговците.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Комисията няма правомощия и по закон не може да ги придобие да разследва договорите на търговците, които те предлагат или те настояват да се подпишат от страна на българския бизнес.

До дни промените в енергийното законодателство ще бъдат готови за публично обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български министри пред комисии в Европейския парламент
Български министри пред комисии в Европейския парламент
За и против ратифицирането на Истанбулската конвенция
"За" и "против" ратифицирането на Истанбулската конвенция