НОВИНИ

КЕВР вдига цената на водата, няма да увеличава тока и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране ще увеличи цената на водата от 1 януари, но дава право на държавата и общините като собственици на водните дружества, да не се съобразят с решението й. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов, който беше изслушан в енергийната комисия към парламента. Иванов увери, че няма да има увеличение на цените на тока и парното от новата година. Междувременно обаче бизнесът алармира, че заради високите цени на електроенергията за индустрията се очаква поскъпване на основни стоки и услуги. Причината - нередности на енергийната борса. Още по темата в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:02, 20.12.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи проверка след три години дали водните дружества изпълняват инвестиционните си програми на базата, на която се увеличава цената на водата сега. Заради предстоящото поскъпване от регулатора припомнят искането си да бъде въведено понятието водно бедни семейства, подобно на енергийно бедните.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: По същия начин да се отпускат такива помощти за тези семейства така че да покриват те своите разходи за вода.

Отделно председателят на КЕВР предлага и въвеждане на лицензионен режим за ВиК операторите, за да се затегне контрола.

На заседанието на енергийната комисия беше поканен и министърът на енергетиката, за да обясни има ли договорки между държавните енергийни компании, заради което цените на тока на енергийната борса рязко скачат с до 350%, както се оплака бизнесът.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Министерството, БЕХ и нашите дружества нямат пряко касателство върху енергийния пазар. Нашите отношения се простират до там ние да спазваме националното законодателство, да спазваме европейските правила и да предлагаме нашата енергия на българската енергийна борса.

Това не успокои бизнеса, който вече е започнал да спира производства.

Румен Радев, бизнесмен: В неделя след 14 часа ние бяхме шокирани и до вечерта вече започнахме да предприемаме мерки по поетапно спиране на мощности, защото цените за понеделник бяха драматично високи.
Мария Кръстева, търговец на електроенергия: Основният проблем освен цените, трябва да се разгледа начина, по който се осъществява търговията на едро в България.

За проблем признаха и от Националната електрическа компания, която също предлага ток на борсата. Шефът на дружеството заяви, че продава ток на цена 44 лева за мегаватчас. В същото време борсата отчита средна цена от 88 лева, а търговците говорят за 200 лева.

Петър Илиев, изп. директор на НЕК: НЕК специално има няколко ограничения, едното е закона, другото е решенията на КЕВР, задълженията по делото с БЕХ и ограниченията на МОСВ.

На заседанието не се стигна до конкретно решение на проблема със скъпия ток, но от КЕВР увериха, че продължават проверката си, първите резултати от нея се очакват в началото на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доган: Няма нужда от предсрочни парламентарни избори
Доган: Няма нужда от предсрочни парламентарни избори
БДЖ пуска още 15 400 места във влаковете за Коледа и Нова година
БДЖ пуска още 15 400 места във влаковете за Коледа и Нова година