COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

КЕВР започва проверка на ВиК сектора

Какви са причините над 60% от водата у нас да се губи, ще проверява КЕВР, след като вчера прокуратурата разпореди на регулатора да направи цялостен анализи на водопреносната мрежа в страната.

Николай Минков
от Николай Минков
20:56, 20.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По 20 куб. метра вода на всеки километър изтичат в земята заради заради аварии, сочи анализ на КЕВР за 2018 година. Най-много загуби отчитат в Добрич - над 85%, Сливен - над 83 и Шумен - над 81 на сто. В столицата те са над 43 на сто.

Целта на възложената от прокуратурата проверка е да се установи дали загубите са много повече от обявените пред КЕВР данни на ВиК дружествата и дали те изпълняват одобрените от регулатора ремонти.

Над 85 хил. км. е водопреносната и канализационна мрежа в България, която трябва да бъде проверена от КЕВР. Въпросът е, дали 8-те служителя, с които разполага регулатора ще се справят с тази задача.


От Българската водна асоциация поискаха КЕВР да оценява ВиК дружествата всяка година вместо на 5, за да има контрол как операторите се справят с най-сериозните проблеми в сектора.

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите: Тези проблеми са свързани с остарялата инфраструктура, качеството на материалите, които се използват и влагат във водната инфраструктура. Ако използваме некачествени материали, правим допълнителни разходи после за отстраняваме на аварии.

Според гражданите, не само КЕВР трябва да се ангажира с водните проблеми.

Според шефът на ВиК- Варна, където загубите са над 64% е необходима подмяна на цялата мрежа, но за целта са нужни време и средства.

Валентин Вълканов, директор на ВиК- Варна: По-голяма част от водопроводите са изграждани в периода 70-80-те години, те са главно от стомана голям диаметър, вече трябва да се подменят. Няма и такава възможност да бъде изградена такава мрежа веднага и неотложно.

Според разпореждането на прокуратурата, КЕВР трябва да провери и тръбопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, но създават предпоставки за аварии и загуби на води.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поставиха под карантина китайско семейство в Сливен
Поставиха под карантина китайско семейство в Сливен
Валежите ще спрат
Валежите ще спрат