НОВИНИ

Международният трибунал в Хага оправда сръбския радикален лидер Войслав Шешел

Сръбският радикален лидер Войслав Шешел беше напълно оправдан от Международния трибунал в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството по време на войните в бивша Югославия през 90-те години. Според съда Шешел не носи отговорност и не е знаел за престъпленията, извършени тогава. Оправдателната присъда провокира остри реакции в региона. Тоня Димитрова с подробностите.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:53, 31.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Почти 12 години той разиграва по всички възможни начини съдебния състав на Международния трибунал за бивша Югославия. Беше обвинен, че е използвал езика на омразата, за да подстрекава военни престъпления. Прокуратурата искаше 28 години затвор по 9 обвинения.

Жан-Клод Антонети - съдия: "С оправдаването по всички 9 обвинения заповедта за арест се отменя. Войслав Шешел вече е свободен човек."

Войслав Шешел се предаде доброволно през 2003-та година. Преди две години беше пуснат да се върне в Сърбия, за да лекува онкологично заболяване. Сега Шешел води активна предизборна кампания, а партията му се очаква да прекрачи 5%-та бариера и да влезе в парламента на предсрочните избори на 24 април.

Войслав Шешел - лидер на Сръбска радикална партия: "Двама съдии, честни и почтени хора, Жан-Клод Антонети от Франция и Мандиае Нианг от Сенегал, показаха, че професионализмът и честта са над политическия натиск. Устояха на целият натиск и от юридическа гледна точка произнесоха единствената възможна присъда."

Оправдателната присъда предизвика шок в региона. Сърбите ликуваха, а останалите страни определиха решението като позорно.

Милан - жител на Белград: "Независимо какво казват за Шешел, 12 години е срамота. Второ, трибуналът в Хага е политически трибунал, а не нормален съд."

- Срамно е, че тези които палеха и изнасилваха на територията на Босна и Херцеговина и Хърватия нито са изправени пред трибунала, нито са осъдени. Това може да е увертюра към членството на Сърбия в Европейския съюз.

Спах като бебе, съвесттта ми е чиста, написа Шешел в Туитър тази сутрин. Оневиняването му предотврати евентуален сблъсък между Европейския съюз и Сърбия, чието правителство не направи коментар дали ще екстрадира Шешел при осъдителна присъда. Войслав Шешел основа своята Радикална партия заедно с настоящия сръбски президент Томислав Николич през 91-ва година. Николич, сегашният сръбски премиер - Александър Вучич и гуверньорът на централната банка Йоргованка Табакович бяха в първите редици на партията до 2008-ма, когато се отцепиха и сформираха проевропейската Прогресивната партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия и Франция по следите на терора
Белгия и Франция по следите на терора
Другите новини
Другите новини