НОВИНИ

Хакерска атака е довела до кризата в Персийския залив?

Обединените арабски емирства са организирали хакерската атака срещу държавната информационна агенция на Катар, която провокира криза в региона. Това съобщава в. „Вашингтон поуст", като се позовава на служители от американското разузнаване.

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 17.07.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Когато Катарската информационна агенция публикува реч от името на емира на страната в подкрепа на възстановяването на отношенията с Иран, това предизвика остра реакция на страните от Персийския залив. Оказва се обаче, че агенцията е била обект на хакерска атака.

Според информацията на изданието, високопоставени членове на правителството на Обединените арабски емирства са обсъждали на 23 май плана за атаката и реализацията му. Самата хакерска атака е осъществена на 24 май, но не е ясно от кого е извършена.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн миналия месец прекратиха отношенията си с Катар.

Рияд и неговите съюзници наложиха санкции на Доха на 5 юни, които включват затварянето на единствената сухопътна граница на Катар и забрана за достъп до въздушно пространство, разпореждайки на своите граждани да напуснат емирството.

Междувременно към международните усилия за справяне с кризата в Залива се присъедини и Франция. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви по време на посещението си в Доха, че Париж иска да помогне на посредника Кувейт в решаването на кризата между Катар и редица държави от Персийския залив и Северна Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Света великомъченица Марина
Почитаме Света великомъченица Марина
Десетки жертви на наводнения в Китай
Десетки жертви на наводнения в Китай