Бедствено положение на Халкидики заради силния дъжд и ураганния вятър. Опустошителната буря на гръцкия полуостров снощи причини смъртта на седем чуждестранни туристи, от тях - две малки деца. Ранени са над 100 души. Само за 20-ина минути ураганът причини огромни щети - разруши са заведения, отнесени са покриви на къщи. Сериозно пострадаха и пътищата на полуострова.

Още за ситуацията в Гърция и има ли българи, засегнати от стихията - вижте в прякото включване в "По света и у нас" на Станислава Христова.

Няма загинали или тежко пострадали българи след снощната буря, съобщиха от консулството ни в Солун.

В Нея Плагия всички заведения на плажа са опустошени - счупени са чадъри, шезлонги, маси. Хората цял ден се опитват да възстановят щетите. В населените места са засегнати покривите на къщите. Все още няма ток и вода, като прогнозите, които дават властите са, че те ще бъдат възстановени най-късно до утре.

Хората, преживели бурята са силно уплашени. Ето какво казаха част от местните:

Вятърът направи всичко. Дъждът беше нищо, имаше силен вятър, който помете всичко.
Имаше страхотен шум, какво да ви кажа, даже оръдията не са толкова шумни. Валеше дъжд, който удряше със силата на падащи камъни.

Туристи от Великобритания и Русия, с които разговаряхме в Нея Плагия казаха, че никога в живота си не са преживявали такава буля, но това по никакъв начин няма да попречи на почивката им.

Снимки Станислава Христова

7 са вече жертвите след бурята в Халкидики, над 100 души са ранени

7 са вече жертвите след бурята в Халкидики, над 100 души са ранени

Всички гръцки служби са мобилизирани и работят за справяне с бедственото положение на Халкидики. Опустошителна буря на гръцкия полуостров снощи причин...