Хаос и сблъсъци пред банките в Индия заради изтеглените от обращение банкноти

Хаос и сблъсъци пред банките в Индия заради опашки. Милиони разтревожени хора се опитват да разменят старите банкноти с висок номинал, станали неизползваеми преди няколко дни, след като правителството ги извади от употреба.

от Снимки: БТА
преди 3 години
Чете се за: 00:34 мин.
По света
Хаос и сблъсъци пред банките в Индия  заради изтеглените от обращение банкноти

В столицата Делхи избухнаха сблъсъци, след като парите в банкоматите свършиха. Паника настана в две банки в старата част на града, когато хилядите чакащите граждани се втурнаха напред.

Неудволетвореността нарасна, след като бе съобщено, че в някои банки новите банкноти са изчерпани.

Министърът на финансите Арун Джайтлей, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че на банките ще е нужно време да внесат промени в банкоматите, за да пускат от новите банкноти. Министърът направи изказването си на фона на милионни опашки пред банковите клонове.

Джайтлей уточни, че банкоматите не са били настроени преди съобщението тази седмица за изземване от обращение на купюрите от 500 и 1000 рупии от съображения за секретност. "Това е мащабна операция, ще отнеме време", отбеляза той. По думите му подмяната на банкнотите ще бъде от полза за икономиката в средносрочен до дългосрочен план.

От полунощ във вторник банкнотите от 500 и 1000 рупии (7,5 и 15 долара) вече не са законно платежно средство.Изненадващата операция по подмяната на 24 милиарда банкноти в обращение е част от борбата с избягването на данъци и нелегалните средства.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени