НОВИНИ

Хаос по летищата в САЩ, продължават протестите срещу имиграционния контрол

Хаос на летищата в Съединените щати и неспиращи протести срещу решението на президента Доналд Тръмп да забрани достъпа до страната на жителите на седем мюсюлмански държави. Тази нощ част от задържаните с редовни документи бяха допуснати в страната. Все още обаче много хора остават блокирани по летищата.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:15, 30.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Тази нощ част от задържаните с редовни документи бяха допуснати в Съединените щати. Някои от тях не са имали никакъв проблем да преминат границата.

Ясер Разаи, имигрант от Афганистан: "Когато чух по новините за този указ, бях шокиран, не знаех какво да правя. Не знаех дали ще успеем да минем или ще ни задържат. За щастие, нямахме никакви проблеми."

Все още обаче много хора остават блокирани по летищата, а за тези, които имат нужда, адвокати предлагат услугите си безплатно. Според президентът Доналд Тръмп, това не е "бан на мюсюлманите", а временно решение, докато по-здрави мерки за сигурност не влязат в сила.

Канадското правителство ще предложи временно пребиваване за тези, блокирани в държавата, заради новия указ, съобщи министъра по имиграцията, Ахмед Хюсеин. Австралийският външен министър, Джули Бишъп, обаче, заяви, че Австралия подкрепя новата имиграционна политика на Доналд Тръмп.

Междувременно, на церемонията по връчването на наградите на Гилдията на сценичните актьори в Лос Анджелис, много знаменитости не прикриха разочарованието си от новите ограничения.

Аштън Къчър, актьор: "Добър вечер, уважаеми членове на Гилдията, на всички които ни гледат вкъщи, и на всички хора по летищата, които принадлежат на моята Америка."
Дензъл Уошингтън, актьор: "Мисля, че американците трябва да се научат да се обединяват. Наше задължение е да държим отговорни хората, които сме избрали, и да изискаме от тях да работят заедно. Ние не се обединяваме, ние се отдалечаваме все повече и повече едни от други."

До момента администрацията на Доналд Тръмп няма намерение да променя приетата забрана, въпреки съдебните решения и масовите протести в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери се подготвят да блокират границата
Гръцките фермери се подготвят да блокират границата
Шестима души бяха убити при стрелба срещу джамия в Квебек
Шестима души бяха убити при стрелба срещу джамия в Квебек