НОВИНИ

​Хартиените винетки остават в историята от 1 януари догодина

Заедно с това настъпват няколко промени за водачите на леки автомобили - те ще могат да ползват уикенд винетки, а за тях да плащат и чрез мобилно приложение. 650 контрольори ще следят дали всички коли имат платена пътна такса. Над 200 специалисти пък ще отговарят за електронната поддръжка на системата, която ще бъде управлявана от ново звено - "Националното ТОЛ упралвение".

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:42, 20.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Технологична революция или обичайна европейска практика. Така експертите определят въвеждането на електронните винетки от началото на новата година. След по-малко от месец водачите на леки автомобили ще могат да регистрират хартиените си винетки в сайта bgtol.bg и по този начин да преминат към електронна.

Антон Антонов, директор на "Национално ТОЛ управление": Влизат в сайта, написват си регистрационния номер на колата, валидността, след това наш ангажимент е да прехвърлим тези данни в ТОЛ системата.

Ако не са си я прехвърлили не трябва да си отлепват хартиената винетка, която имат, тъй като тя може да бъде валидна и след 31 януари.

Водачите няма да подлежат на санкции, ако шофират със стикер до изтичането на срока му. Електронна винетка могат да си купят чрез мобилно приложение, в търговски обекти и бензиностанции. Цената ще остане непроменена.

"Националното ТОЛ управление" към Пътната агенция е специализираното звено, което ще се занимава със събирането на електронните винетни такси. В него ще работят над 900 души.

Антон Антонов, директор на "Национално ТОЛ управление": Страшно много хора са, но това е начинът и от европейската практика сме взели най-доброто, за да има ефикасност и събираемост на системата и контролът да е на най-високо ниво.

От средата на август влизат в сила тол таксите или таксуването на километър за тежкотоварните автомобили. Очаква се това да оскъпи неколкократно пътуването им.

Антон Антонов, директор на "Национално ТОЛ управление": Навсякъде в цяла Европа има тези тол такси. Ние сме една от последните държави, която ще ги въвеждаме. Ние сме предимно държава с транзитни характеристики, така че не мисля, че ще бъде някакъв шок за тези потребители.

Планира се през началото на декември да бъдат представени вариантите на цените на ТОЛ таксите и да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата иззе 427 000 лева от сейф на главния секретар на ДАБЧ
Прокуратурата иззе 427 000 лева от сейф на главния секретар на ДАБЧ
Дискусия за чистотата на българския език
Дискусия за чистотата на българския език