НОВИНИ

Хасан Азис: Малките общини не могат да си позволят пътища без винетки

Духът на предизборните обещания излезе от Министерския съвет и официално беше открит политическия пазар на предстоящите европейски и местни избори. Така зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали Хасан Азис коментира в студиото на "Още от деня" срещата при премиера миналата седмица за изключването на определени части от пътищата от републиканската пътна мрежа, за които да не се плащат винетки.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 07.01.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

По думите му, веднага няколко от кметовете са започнали да пригласят на това предложение и всеки с идеята да бъде в услуга на своите съграждани поиска части от пътищата също да бъдат без винетки.

Хасан Азис, зам.-председател на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали: Като ръководство на Националното сдружение на общините това, което казахме пред премиера е, че една много малка част от общините в страната могат да си позволят да поемат част от републиканската пътна мрежа с условието да се грижат за тях. От 265 общини, само 4-5 могат да си позволят да поискат прехвърлянето на републиканската пътна мрежа към общините и те да обещаят на своите съграждани тези участъци да бъдат безплатни. И това са София, Варна, Бургас и Пловдив, т.е. големите общини. Нашият призив е всички граждани, независимо дали живеят в малки или големи общини, трябва да бъдат равнопоставени. Защото, ако една голяма община може да си позволи да обещае на своите съграждани да поеме част от републиканската пътна мрежа, то 260 общини не могат.

Според Хасан Азис, ако някой трябва да има претенции за участъци от пътищата да бъдат без винетки, то това е Кърджали, защото е общината с най-голям брой села - 117 села обединени в 94 кметства.

Хасан Азис, зам.-председател на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали: Селата, които се намират до центъра на града са в рамките на 3-4-5 км. И тогава мога да кажа: Г-н премиер, аз искам да бъдат без винетки в радиус от 5 или 7 км, защото хората идват да си оставят децата в детските градини, идват в социалните служби, отиват до гробищата и т.н.

Общините не могат да си позволят този лукс. Това би струвало на община Кърджали например около 500-600 хиляди лева за снегопочистване и за цялостно поддържане на пътищата, а половин милион за община Кърджали е много, каза още Хасан Азис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха онколекарства за над 200 000 лв. от аптека във Враца
Откраднаха онколекарства за над 200 000 лв. от аптека във Враца
Жертвите на потъналия в Черно море кораб вече са шест
Жертвите на потъналия в Черно море кораб вече са шест