НОВИНИ

Хашим Тачи и Александър Вучич размениха остри реплики на Съвета за сигурност

Словесен сблъсък на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи между президентите на Косово и Сърбия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:07, 18.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод решението на Косово да създаде собствена армия. Размяна на реплики между лидерите на Белград и Прищина, но и призив за нормализацията на отношенията.

Жан-Пиер Лакроа, заместник генерален секретар на ООН за операциите по поддържане на мира: Обезпокоени сме от риска от напрежение, особено в Северно Косово. Затова е важно Белград и Прищина да избягват всякакви стъпки за допълнително влошаване на ситуацията и да намерят начини за подновяване на диалога.

Белград се опасява, че армията на Косово може да бъде използвана срещу сръбското малцинство в Северно Косово. Сръбският президент Александър Вучич подчерта на вчерашното заседание, че страната му прави всичко възможно, за да запази стабилността, спокойствието и мира в целия регион.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Ще подновим диалога, когато те оттеглят безотговорното си решение. Не съм оптимист. Просто казвам на всички, че притесненията и тревогите ми са по-големи днес, отколкото бяха вчера.

Според косовския президент Хашим Тачи именно армията на Косово ще допринесе за стабилност в региона.

Хашим Тачи, президент на Косово: Нищо извънредно не се е случило в Косово миналата седмица. Това е нормално решение. Ако Косово е направило грешка, тя е, че изчакахме пет години със създаването на армия.

За диалог призовава и Европейският съюз. Страните членки обаче приканват Косово да премахне въведените наскоро 100-процентни мита върху стоките, внасяни от Сърбия и Босна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каменните къщи на Хърватия са в списъка на ЮНЕСКО
Каменните къщи на Хърватия са в списъка на ЮНЕСКО
Турция въвежда промяна в трафика на тежкотоварни автомобили по границата
Турция въвежда промяна в трафика на тежкотоварни автомобили по границата