COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Хашим Тачи: Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо

Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо, но корекция на границите и присъединяване на Прешевската долина към Косово е осъществимо. Това каза косовският президент Хашим Тачи. Според него, ако Прищина и Белград се споразумеят за Прешевската долина, нито ЕС, САЩ или който и да било, могат да им се противопоставят.

от БНТ
20:12, 02.08.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

По думите му, Косово и Сърбия имат 400 км сухопътна граница, която трябва да бъде маркирана така, че да удовлетворява и двете страни. С договарянето на демаркационната линия ще бъде завършен и процесът на сформиране на държавата, каза още Тачи.

Хашим Тачи, президент на Косово: Това е причината да обсъждаме демаркационните линии, корекцията на границите, но в рамките на граничното споразумение, при никакви обстоятелства и на никаква цена, не може да се мисли за заявеното от Сърбия искане за разделяне на Косово. Междувременно, осъществимо и приемливо за нас е вече институционализираното искане на представители на Прешевската долина за присъединяването й към Косово.

Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Регулирането на отношенията Прищина-Белград е ключово за европейската перспектива на двете страни.

Опозицията в Косово веднага обвини Тачи, че говори за подялба, но с други думи, и не е далеч от инициативата за "размяна на територии". Тема, коментирана от политическите елити и двете страни, но официално необсъждана.

Опозицията в Сърбия, както и влиятелната сръбска ортодоксална църква, също се изказаха против "разделянето на Косово". Белград все още приема Косово, признато от повече от 110 държави по света, за своя територия.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Разследват убийството на руски журналисти в Централноафриканската република
Разследват убийството на руски журналисти в Централноафриканската република