НОВИНИ

Хайко Маас: Политиката няма място в решението на "Фолсваген"

Активната индустриално-търговска камара и това, че много българи говорят немски език са фактори, които могат да повлияят на решението на "Фолксваген", когато избира мястото на новия си завод. Това каза външният министър на Германия Хайко Маас, който беше у нас по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Маас разговаря и с президента Румен Радев.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:36, 20.05.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света

В годината, в която отбелязваме 140 години от началото на двустранните отношения с Германия, една-трета от най-големите чуждестранни инвестициите в България са германски, 5000 немски фирми развиват бизнес у нас, а стокообменът между двете страни в момента е рекорден от 1950 година насам. Тези факти бяха подчертани днес от вицепремиера Екатерина Захариева и германския ѝ колега Хайко Маас. В отговор на журналистически въпрос той бе категоричен, че политиката няма място в решението на „Фолксваген" за това къде ще построи новия си завод.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: В България действа изключително активна индустриално-търговска камара. Известно е, че тук немският език е много разпространен. Всички тези неща са известни и това ще бъде взето предвид от автомобилната компания, когато взима решението си. Изборите са важни за Европейския съюз. В следващия Европейски парламент надявам се да няма много депутати, които да пречат. Имаме нужда от солидарна Европа. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Вашата страна ще говори със силен проевропейски глас в бъдещия парламент, каза още Хайко Маас.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: За България е важно да покажем, че силен Европейски съюз е по-важен от дребните, краткосрочни и лъжливо важни интереси, защото популистите предлагат на пръв поглед лесни решения на трудни въпроси.

За България, Германия е като стратегически партньор в ЕС, така и много близък партньор в НАТО, посочи президентът Румен Радев пред Хайко Маас.

;

Той подчерта, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Държавният глава открои миграцията и охраната на външните европейски граници, както и кризите в съседните региони, като фактори на сигурността, които изискват обединена и силна Европа.

След официалните срещи Екатерина Захариева и Хайко Маас се разходиха в историческия център на София между ротондата, джамията и синагогата и се повозиха на метрото.

Направиха и символична първа копка на новата административна сграда на германското посолство. Поставиха и капсула с много символи, сред които копие на първия княжески указ за назначаване на първия ни дипломат в Германия и парче от берлинската стена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият украински президент положи клетва и разпусна парламента
Новият украински президент положи клетва и разпусна парламента
Лекари направиха мобилно приложение със съвети при изгаряне
Лекари направиха мобилно приложение със съвети при изгаряне