Американците избират между кандидата на демократите Хилари Клинтън и нейния съперник републиканец Доналд Тръмп. Според най-новото проучване на Ройтерс преднината на Хилари е 5 процента. Първи резултати от вота се очакват към два часа след полунощ, българско време.

© БТА

Първи в 6 сутринта отвориха секциите в щатите Ню Йорк, Кънектикът, Индиана, Майн и Кентъки. При обясним интерес от страна на медии и гласоподаватели двойката Бил и Хилари Клинтън упражниха правото си на глас в Чапакуа, щата Ню Йорк, където са регистрирани.

Възторжени привърженици на демократите чакаха отвън.

Хилари Клинтън, кандидат за президент на Демократическата партия в САЩ: Зная каква отговорност значи това, толкова много хора разчитат на изхода от изборите и аз ще направя всичко възможно, за да победя днес.

Кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Кейн гласува в дом за възрастни хора в избирателния си район в Ричмънд, Вирджиния. Сенаторът е бивш губернатор на щата.

Кандидатът на републиканците, милиардерът Доналд Тръмп гласува в секция на Лексънгтън Авеню в ню Йорк. Неговият кандидат за вицепрезидент Майк Пенс гласува в град Индианаполис щата Индиана.

Освен за президент американците гласуват и за Конгрес, както и на различни местни референдуми. Изборите в Съединените щати винаги са в първия вторник след първия понеделник на ноември. Традицията е свързана с прибирането на реколтата и избягването на пътуването в зимните студове в миналото.

Още по темата Битката за Белия дом