НОВИНИ

Хилари Клинтън: Русия стои зад загубата ми в битката за Белия дом

ФБР подкрепи становището на ЦРУ, че има руска хакерска намеса, която е помогнала на Доналд Тръмп да спечели изборите в Съединените щати. Часове по-късно кандидатът на демократите Хилари Клинтън за първи път направи публичен коментар по темата и също заяви, че Русия стои зад загубата й в битката за Белия дом. По време на последната си за годината пресконференция настоящият американски президент Барак Обама отправи остри критики към Москва и добави, че в рамките на кампанията е призовал Владимир Путин да спре с кибератаките, а в последствие това действително е станало.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:45, 17.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Двамата президенти са разговаряли още през септември, но едва сега Обама реши да разкаже за това публично. Разговорът между първите мъже на Съединените щати и Русия се е състоял по време на срещата на Г-20 в Китай.

Барак Обама, президент на Съединените щати: Когато видях президента Путин си казах, че най-ефективният начин да предотвратим атаките, е като говоря директно с него и да му кажа, че това трябва да спре, защото ако той не го направи, ние също ще отвърнем.

Обама подчерта, че посланието е както към Москва, така и към всеки друг, който се опита да атакува Вашингтон. След разговорът му с Путин, кибератаките са били преустановени.

Барак Обама, президент на Съединените щати: Това не беше някаква сложна схема за шпионаж. Започна така - хакнаха имейли на членове на Демократическата партия, които не съдържаха нищо строго секретно. След това играта загрубя.

По време на пресконференцията Обама отправи остри нападки по адрес на Русия, наричайки я по-малка и по-слаба страна от САЩ, която "не произвежда нищо, което другите искат да купят, освен петрол, газ и оръжия". Той обаче изрази съжаление, че отношенията между Вашингтон и Москва са се влошили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Видин: Лекуваме деца, а може да ни санкционират
Лекари от Видин: Лекуваме деца, а може да ни санкционират
Протести във Варшава блокираха управляващите в парламента до сутринта
Протести във Варшава блокираха управляващите в парламента до сутринта