НОВИНИ

Хилари Клинтън води в първия президентски дебат срещу Тръмп

Хилари Клинтън единодушно беше обявена за безспорния победител на първия президентски дебат, който се състоя тази нощ в САЩ. Тя успя да покаже твърда позиция по широк кръг от теми и да накара опонента си - републиканския кандидат Доналд Тръмп да заеме отбранителна позиция. Двамата кандидати за Белия дом сблъскаха позиция по въпросите за работните места, тероризма и расизма. В началото Тръмп показа сила с позициите си за търговските споразумения, но впоследствие Клинтън успя да го представи като безсърдечен бизнесмен, избягващ плащане на данъци и расист. Тоня Димитрова проследи дебата.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:44, 27.09.2016
Чете се за: 02:06 мин.
По света

Искам да бъдете щастлива, каза Тръмп в първите минути на президентския дебат, след като иронично нарече Хилари Клинтън "госпожо секретар". И той наистина я направи щастлива след края на словесния сблъсък. На сцената в университета Хофстра в Лонг Айлънд за първи път излязоха жена-кандидат за президент и мъж без политически опит. Първият сегмент беше посветен на икономиката.

Хилари Клинтън - кандидат за президент на Демократическата партия: Широкообхватен растеж е това, от което имаме нужда в Америка, не повече привилегии за хората на върха.
Доналд Тръмп - кандидат за президент на Републиканската партия: Типичен политик - само говорене, без действия, звучи добре, но няма да сработи и никога няма да се случи. А нашата страна страда, защото хора като секретар Клинтън са взели толкова лоши решения.

Дебатът се разгорещи в края на икономическата полемика.

Доналд Тръмп: Ще публикувам данъците си, въпреки че адвокатите ми ме съветват обратното, когато тя публикува 33 хиляди имейла, които бяха изтрити. Когато тя ги публикува, тогава и аз ще покажа данъците, които съм платил, въпреки че адвокатите ми казват - не го прави.
Хилари Клинтън: Направих грешка като използвах личен мейл и ако трябваше сега да решавам очевидно щях да постъпя различно. Но няма да извинявам - беше грешка и ще поема отговорността.

След това Доналд Тръмп зае отбранителна позиция, а Хилари Клинтън беше безпощадна, успя да го накара да изглежда като расист.

Доналд Тръмп: Имаме ситуация, в която афроамериканските и испанските общности живеят в ад, защото е много опасно. Излизаш на улицата и си прострелян.
Хилари Клинтън: Настина е тъжно, че той обрисува такава мрачна, негативна картина за чернокожата общност в страната. Афроамериканската църква, бизнеса на чернокожите, който осигуряват работа на толкова много хора, възможностите, които толкова много семейства се опитват да осигурят на децата си. Има много от какво да се гордеем и какво да подкрепяме.

В последната част от дебата за външната политика кандидатът на демократическата партия беше непоклатима, благодарение на опита си като държавен секретар. Доналд Тръмп пропусна възможността да атакува опонента си заради външната политика на ястреб и започна да се отбранява, твърдейки, че не е подкрепял войната в Ирак. Клинтън беше критикувана за това, че е мека с Иран и слаба по отношение на Ислямска държава.

Доналд Тръмп: Сега вие говорите за унищожаването на Ислямска държава, но вие бяхте там, бяхте държавен секретар, която тази организация беше малко бебе. Сега Ислямска държава е в над 30 държави и вие ще ги спрете? Не мисля така.
Хилари Клинтън: Прекарах година и половина, за да създам коалиция, която включва Русия и Китай, за да бъдат наложени най-тежките санкции срещу Иран. И ги накарахме да седнат на масата за преговори. Моят наследник Джон Кери и президентът Обама постигнаха споразумение, което прекрати ядрената програма на Иран и то без да бъде даден и един изстрел. това е дипломация, това е изграждане на коалиция, това е работа с другите нации.

В края на сблъсъка, продължил час и половина нападките станаха лични. Тя го обвини за сексистко отношение и цитира обидите му към нежния пол, а той нея, че не притежава необходимия темперамент да бъде президент.

Доналд Тръмп: Казах, че тя не притежава кураж. Да бъдеш президент на тази държава е нужен огромен кураж.
Хилари Клинтън: След като той пътува до 112 държави и договори мирно споразумение, спиране на огъня, освобождаване на дисиденти, откриване на нови възможности по света и дори прекара 11 часа, давайки показания пред комисия в Конгреса, такава може да ми говори за кураж.

Първият президентски дебат завърши с изказвания в добър тон. И двамата претенденти за най-високия пост в света си обещаха, че ще подкрепят един друг, при загуба на вота на 8 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите след президентския сблъсък в САЩ
Реакциите след президентския сблъсък в САЩ
Във Великобритания търсят доброволци за тестването на ползите от червеното вино
Във Великобритания търсят доброволци за тестването на ползите от червеното вино