НОВИНИ

Хиляди бягат от Северна Сирия заради сраженията

Бойните действия в Северна Сирия продължават. Над 800 000 сирийци, предимно жени и деца, са напуснали домовете си от декември миналата година досега, заради водената от сирийската армия кампания с подкрепата на руски сили. Очаква се изселването да продължи, а това увеличава миграционния натиск в посока запад.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:57, 14.02.2020
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Цели семейства, дори жителите на цели градове напускат домовете си, подложени на масиран артилерийски обстрел и въздушни удари. Търсят спасение близо до границата с Турция.

Елизабет Бирс, говорител на Световната програма по прехраната: "Семействата се придвижват на север, към вече препълнените лагери до сирийско-турската граница. Над 140 000 души са напуснали домовете си само за една седмица - от 2-и до 9-и февруари.

Руски самолети и сирийска артилерия, заедно с проирански милиции водят кампания за прочистване на северната провинция Идлиб от опозицията. Според ООН районът е на ръба на хуманитарна катастрофа. В капана на сраженията са близо 3 милиона души. Онези, които бягат от огъня на оръжията, попадат в ада на зимата. Температурите падат до -10 градуса. Хората спят по земята и горят токсични отпадъци, за да се топлят.

От световната програма по прехраната предупреждават, че хората в района се нуждаят спешно от храни. Според ООН броят на сирийците, напускащи домовете си заради сражения през последните десет седмици е по-голям, отколкото за който и да е предишен период от войната, която продължава вече 9 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с висока оценка в Мюнхен за охраната на външните граници на ЕС
България с висока оценка в Мюнхен за охраната на външните граници на ЕС
70 000 валентинки е получил ветеран от Втората световна война
70 000 валентинки е получил ветеран от Втората световна война