НОВИНИ

Хиляди християни посрещнаха Успение Богородично в Бачковския манастир

Хиляди християни посрещнаха Успение Богородично в Бачковския манастир, който отбелязва и своя храмов празник. Вярващите чакаха с часове, за да се докоснат до чудотворната икона на Божията майка с младенеца. Опашките продължават и в момента. Десетки хора свидетелстват за нейните сили и способности. Вижте прякото включване на Николай Райшинов в "По света и у нас" в 20:00 ч.!

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
19:03, 15.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Празникът започна с литийно шествие с копие на чудотворната икона. Хиляди обаче се наредиха пред манастирската църква, за да се докоснат до оригинала на светинята, който е на повече от 1300 години.

- Не се отказахме, защото вярваме в това, вярващи сме. Това за нас е традиция.

- За какво ще се помолите?

- За здраве - най-важното, защото другото е вятър.

- Прави ли чудеса Богородица?

- Прави, прави. Стига да си вярваш.

Дарители осигуриха 200 кг агнешко месо за храмовия празник. Курбанът за 35-и пореден път приготвя леля Веска от Бачково.

- Четири казана големи. Двата са по 150 кг, а тези са по 100.

- Трудно ли става?

- Не е трудно. С много любов става курбанът.

В района на Бачково и Асеновград няма нито едно свободно легло. Хотелите тук са резервирани седмици по-рано. Очакванията са 20 000 вярващи да посетят манастира. Според неговия игумен това е знак, че християнските добродетели показват пътя на все повече българи.

архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: Хората отново се връщат към изконните традиции на българския народ, към непреходните морални ценности, за които нашето общество напоследък изпитва криза.

След като приключат честванията за Успение Богородично в манастира продължават реставрационните дейности за разкриването на оригиналните и изключително редки стенописи. Анонимни спонсори дариха половин милион, а държавата отпусна още 300 000 лева за ремонта на храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на Варна
Денят на Варна
Стотици посрещнаха днешния празник в църквата Св. Успение Богородично в София
Стотици посрещнаха днешния празник в църквата "Св. Успение Богородично" в София