НОВИНИ

Хиляди хървати протестират срещу Истанбулската конвенция

Хиляди привърженици на крайната десница в Хърватия участват в демонстрация в центъра на Загреб срещу международна конвенция, която според тях индиректно легализира еднополовите браковете и дава права на транссексуалните, съобщи АП.

bnt avatar logo
от БТА
18:16, 24.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
хиляди хървати протестират истанбулската конвенция

Протестиращите пеят патриотични песни и скандират лозунги срещу дясноцентристкото хърватско правителство заради това, че одобри т. нар. Истанбулска конвенция, която бе приета от Европейския съвет през 2011 г. , но все още не е ратифицирана от хърватския парламент.

Хърватската консервативна опозиция и католическата църква, организаторите на днешния протест, казват, че са за борбата с насилието срещу жени и домашното насилие, което е главна точка в конвенцията, но са срещу въвеждането на "трети пол" в обществото.

"Мисля, че това е повратна точка за Хърватия, когато трябва да решим дали страната ще избере запазването на семейството и традиционните ценности, или ще тръгне по друг път, наложен отвън, от Брюксел, или като това, което виждаме в Канада, където ще има родител 1 и родител 2 вместо майка и баща", казва Кристина Павлович, организатор на протеста.

От присъединяването си към ЕС през 2013 г. Хърватия се движи към консервативната крайна десница.

Ръководството на Хърватската католическа църква заяви преди шествието, в което участват около 10 000 души, че всички, които подкрепят Истанбулската конвенция, вече няма да бъдат смятани за вярващи, посочва АП.

"Те казват, че сме изостанали, защото вярваме в Бог", казва Гордана Турич, бивш депутат от управляващата партия. "Истанбулската конвенция е срещу християнството".

Няколко по-малки контрапротеста бяха организирани по маршрута на шествието, но до сериозни инциденти не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американските служби разширяват следенето в интернет
Американските служби разширяват следенето в интернет
Германия подкрепя премахване на принципа на единодушие в ЕС
Германия подкрепя премахване на принципа на единодушие в ЕС