НОВИНИ

Лекари излязоха на протест в центъра на София

Лекарският съюз организира национален протестен митинг в навечерието на международния ден на здравето. Медици от различни градове в страната се събраха за 2 часа в София, на площад Независимост. Те настояват да се върне стария рамков договор и договорното начало. Лекарите искат намаляване на административната тежест върху работата им, реална реформа и адекватно финансиране на сектора.

Мария Чернева
от Мария Чернева
16:31, 06.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Протестът започна с декларация , с която осъди поредния вандалски акт срещу лекар. Лекарският съюз настоява пред институциите за бързо разкриване на извършителя и строго прилагане на закона. А протестът сега е продиктуван от отказа на управляващите да чуят техните проблеми, да върнат договорното начало и да ги решат.

д-р Венцислав Грозев - предс на БЛС - Да, крайно време е да ни видят, крайно време е да разберат, че с инсинуации и провокации не могат да ни разделят.
проф. Росен Димов - катедра "Хирургия, МУ Пловдив - Първо общ протест против налагането на еднолични решения в медицината
Милена Павлова - МБАЛ "Каспела", Пловдив - От ужасно многото бумащина нашите доктори не могат да се грижат за пациентите си. Това е безумно.
д-р Добромир Нгуен - специализант по хируртия, Плевен - Както виждате никой не иска повече пари за лечение искаме просто яснота, искаме да знаем как да си лекуваме пациентите.
д-р Николай Болтаджиев - предс на УС на Сдружение на частните болници - Вързаха ни с бюрократични окови, сложиха ни под административно робство, наложиха ни - личитират ни
д-р Георги Тодоров - контролна комисия на БЛС, Русе - И тъй като нашият събор прие една много хубава декларация интелигентно казахме в предпоследното си изречение, че не искаме да имаме нищо общо искам сега пред вас да извикам - оставка на всички от Св. Неделя

От Шумен министърът на здравеопазването заяви, че не се притеснява от лекарските протести.

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването - Аз съм отворен и винаги съм бил отворен за какъвто и да е било диалог. Не приемам обвиненията, че диалог не съществува, аз казах на вашите колеги вчера, направих проверка в графика си. Само за двата месеца и половина, докато се водеха преговори с лекарския съюз по рамковия договор, аз в моя кабинет съм имал 15 срещи на седмица, а на експертно ниво те са били десетки десетки часове, които прекараха заедно.

И отново потвърди волята си за промени на бездушната и касиерска здравна система наистина в медицинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алмодовар  замлъкна заради Панамагейт
Алмодовар замлъкна заради Панамагейт
Ивайло Московски беше разпитан за корупционните схеми в ДАИ
Ивайло Московски беше разпитан за корупционните схеми в ДАИ