НОВИНИ

Хиляди от цялата страна се включиха в снощния протест в Асеновград

Хиляди хора от цялата страна се включиха в снощното протестно шествие в Асеновград. Вече шести ден недоволството на хората в града не стихва. То бе провокирано от инцидента на язовир "40-те извора", където жители на квартал "Лозница" нападнаха състезатели и треньори от местния клуб по гребане. За мирното протичане на протеста в неделя вечер бяха включени специализирани екипи от няколко области на страната. Плътен полицейски кордон следваше шествието през цялото време.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
07:05, 03.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Заявката, че протестът в неделя ще е най-мащабен, се оправда. Полиция и жандармерия бяха отцепили всички възлови точки в Асеновград. На няколко пъти протестиращите се опитаха да пробият жандармерията, за да стигнат до ромската махала, но безуспешно. По служебните коли хвърчаха запалки и бутилки с минерална вода.

Безпрецедентните мерки за сигурност предизвикаха недоволство сред някои от протестиращите. Имаше проверки за забрани вещества и предмети.

Йордан Тодоров: Онези там стоят в махалата мирно и кротко, дето набиха децата ни. Ние тук ще стоим да ни проверяват.

- Вярвате ли в значката, която носите...?

- А вие вярвате ли в това, за което сме тук?!

Диана: Искаме да сме наясно, че няма да са напразни обещанията - махнали две къщи, две семейства... Не, не, няма да е така, а утре вас като ви няма, тях като ги няма, нас кой ще ни пази, мен кой ще пази, децата кой ще пази...

БНТ: Адекватни ли са мерките за сигурност?

- Абсолютно, момчетата си изпълняват перфектно задълженията, няма защо да ги обиждаме.

Специализираните екипи успяха да овладеят ситуацията и до ескалация на напрежението не се стигна, въпреки, че от полицията съобщиха за провокатори.

- Има лица в неадекватно състояние, употребили алкохол, които не искаме нормалните граждани да пострадат при изпълнение на задълженията ни спрямо закона.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Имаше известно напрежение, но благодаря на хората, че разбраха, че ескалация наистина е излишна и се съобразиха с нашите разпореждания. Полицейските екипи, които са за диалог с хората, мисля, че свършиха работа и ескалацията не достигна по-високи нива.

Според протестиращите, много от жителите на ромската махала „Лозница" са я напуснали преди снощното шествие.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Лица, които преминават без съответните адресни регистрации, са отстранени от махалата. Това ще продължи системно да се прилага като мярка за това да няма приходящи.

Протестите продължават и тази вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нови ремонти затварят за движение централни булеварди в София
​Нови ремонти затварят за движение централни булеварди в София
Оранжев код за валежи и гръмотевици в 10 области на Северна България
Оранжев код за валежи и гръмотевици в 10 области на Северна България