НОВИНИ

Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без терапия

Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без поддържаща терапия. Единственото лекарство, което им помага, е изтеглено от аптеките, а заместителят му не е разрешен за употреба в България. За да си го купят, хората са принудени да пътуват до Турция и Гърция.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:15, 27.07.2019
6177
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Паула Иванова е диагностицирана с Лупус в края на миналата година.

Паула Иванова: При мен са засегнати ставите и кожата основно. Понякога имам доста силна отпадналост. В някои дни просто ако стана от леглото ще е добре.

Поддържащата терапия на Паула е с медикамент за малария. Той помага и на пациенти с ревматологични заболявания.

проф. Златимир Коларов - Клиника по "Ревматология", УМБАЛ "Св. Иван Рилски": За съжаление изчезна и това е, фирмата производител го изтегли. По този начин голям брой болни останаха непокрити от това лечение.

От здравното министерство съобщиха, че медикаментът е изтеглен, защото фирмата няма суровина за производството му. Единственият му заместител не е разрешен за употреба у нас. Лекарите съветват пациентите да си го купуват от Гърция и Турция.

Паула Иванова: Пътуваме или молим хора, има група за лекарства откъдето си даваме заявки.
Боряна Ботева - Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България: Разменят се едни лекарства по едни куриери. Това е просто абсурдно.
Паула Иванова: Не се знае какво ще се случи, ако не си поддържам терапията.
проф. Златимир Коларов - Клиника по "Ревматология" , УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Спирането на лечението значи възвръщане на болестта. А обикновено когато болестта се възвърне поради спиране на лечението, след това по-трудно се овладява от същото лечение.

От здравното министерство препоръчват на пациентите да се консултират с лекуващия лекар за назначаване на алтернативна терапия.

проф. Златимир Коларов - Клиника по "Ревматология" , УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Да, така е, и заместителят е този, който го няма в България. Някой трябва да го внесе.
Боряна Ботева - Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България: Може би фирмата няма интерес да го вкарва, тъй като трябва да мине през една много тежка процедура и да плати едни много големи такси.

Пациентите се надяват, че решение на проблема ще се намери бързо, за да не се налага да стават здравни мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрицателни са пробите за чума в свинекомплекса в Юделник
Отрицателни са пробите за чума в свинекомплекса в Юделник
Социалистите се събраха на Бузлуджа
Социалистите се събраха на Бузлуджа