НОВИНИ

Хиляди пенсионери останаха без увеличение на пенсиите от 1 юли

Хиляди възрастни хора останаха без обещаното увеличение на пенсиите от 1 юли. То е в размер на 2,4% в следствие на швейцарското правило. Причина за това е нормативен пропуск в преизчисляването на формулата за пенсии. Днес от социалното министерство и НОИ дадоха пресконференция, за да обяснят казуса. Оказва се, че всички ощетени ще бъдат компенсирани.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:54, 12.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Тихомир Лазаров е сред ощетените пенсионери. Тази година е очаквал да получи по-висока пенсия. Но увеличението така и не стига до него.

Тихомир Лазаров: Допреди няколко дена не съм теглил пенсията си и когато това се наложи да го направя се оказа, че не съм получил увеличение от 2,4%. Вероятно се е разчитало на случайността, хората да не разберат.

Като Тихомир са още 4900 пенсионери. Зародишът на проблема е в новата формула за изчисляване на пенсиите, която влезе в сила от тази година. В нея участва всяка година стаж, със съответния коефициент. Тази година той се увеличава - с 2,4%, но със задна дата, от началото на отпускането на вашата пенсия. И назад в годините се получават проблеми, именно заради които повишението не е усетено от много пенсионери.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Този размер в масовия случай повишава пенсиите с 2,4%, но има и случаи, в които това увеличение е по-ниско и има и такива малко на брой 4900 по данни на НОИ, при които хората нямат реално увеличение.

Проблемът засяга всички пенсионирали се преди 2006 година. Причината - тогава най-ниските пенсии са увеличени, но в същото време Министерският съвет налага и таван на техния размер. Заради ограничението същите тези хора сега не получават никакво увеличение.

Тихомир Лазаров: Оказа се, че тогава имало ограничение за пенсии като моята от 150 лева, а аз съм получавал 153 лева и чак сега започва наново преизчисляване на пенсиите. Лъжата е започнала още тогава, когато определени служители или и аз не знам, са вкарали това разпореждане.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Не можем да го отменим това постановление. Това, което в някои медии се отразява, че едва ли не е допусната грешка при преизчислението, не е вярно категорично. Тъй като действащият закон е приложен правилно, ние нямаме основание да ревизираме и съответно да доплащаме на тези пенсионери.

От социалното министерство и НОИ се усещат за нормативния пропуск, едва когато започват да валят сигналите на ощетени хора. Дадоха заявка, че ще променят закона, така че догодина да няма ощетени. Но тази година хората няма да получат компенсация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите на Чистота в Пловдив ще могат да глобяват
Служителите на "Чистота" в Пловдив ще могат да глобяват
В Испания отбелязват националния празник на страната
В Испания отбелязват националния празник на страната