НОВИНИ

Хиляди полицаи и пожарникари осигуряват безопасността по Великден

Поглед към наближаващите Великденски празници. Утре е последният работен ден. Около 300 хиляди българи се очаква да тръгнат на път. Стотици патрули на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътищата на страната. Хиляди полицаи ще охраняват църквите и манастирите във Великденската нощ, обявиха от МВР. Криминалисти съветват да не публикувате информация колко време ще отсъствате от вкъщи като предпазна мярка срещу крадци.

Александър Марков
от Александър Марков
17:53, 04.04.2018
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Най-натоварените пътища се очаква да бъдат Благоевград-Кулата, София-Калотина в двете посоки, Русе-Хасково и автомагистралите. Само от столицата ще излязат 150 000 автомобила.

гл. инсп. Росен Рапчев, "Пътна полиция" - ГДНП, МВР: Създадена е организация от МВР за активно присъствие на служители от "Пътна полиция" на всичките места, входно-изходни артерии на големите градове, главните пътища и автомагистралите, на участъците, където има концентрация на ПТП-та.

В прохода Владая ще има две ленти за движение в посока Перник на 5-и, а на 9-и - две ленти в посока София.

гл. инсп. Росен Рапчев, "Пътна полиция" - ГДНП, МВР: На 5-и от 14-20 ч. ще бъде спряно тежкотоварното движение на основните автомагистрали и главни пътища, съгласно заповедта на АПИ. Същото ще се случи и на 9-и.
;

С масирано полицейско присъствие по пътищата, край църквите и манастирите в страната МВР осигурява безопасността и обществения ред по Великден.

Още утре сутрин се очаква да започне интензивното пътуване от и към големите градове. Пътните екипи, които ще бъдат разположени из цялата страна, ще следят за превишена скорост, употреба на алкохол, наркотици и неправоспособност.

Всички 23 сухоземни гранични пункта са с осигурен капацитет да проверяват срочно напускащите и влизащите в страната, но Гранична полиция съветва хората да използват не само големите, но и по-малките пунктове, за да не се получават забавяния.

Пожарната провери хиляди храмове. Издадени са предписания, за да не се стигне до неприятни инциденти - особено в нощта на Възкресение, когато хиляди хора ще запалят по свещичка.

Охранителна полиция ще разположи и специални филтриращи пунктове край църквите. Ще бъдат проверявани хора в нетрезво състояние, употребили наркотици и с обемен багаж.

;

Около храмовете в нощта на Великден ще има паркинги за колите, а който спира на пътя - ще бъде санкциониран.

Полицията ще разположи контролни пунктове около всички църкви и манастири в страната. Полицаите ще проверяват хора в нетрезво състояние, употребили наркотици и такива с обемни багажи. Полицаите ще извършват проверките избирателно. В София се охраняват 118 храма.

комисар Борислав Муеров, СДВР: Ще бъдат включени и оперативни работници във връзка с големия пътнико-поток към църковните храмове по линия на джебчийски кражби.

Пожарната е проверила 1606 църкви и храмове. Издадени са 232 предписания за безопасна евакуация и противопожарни планове.

гл. инсп. Стефан Стефанов, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", МВР: Противопожарни автомобила ще бъдат предислоцирани в близост до по-големи църковни обекти, храмове и манастири. 142-ма служители на ГДПБЗН ще бъдат дежурни във вечерта на празника.

Всички 23 гранични пункта са в готовност да поемат засиления трафик от и към страната.

комисар Румяна Борисова, нач. о-л в ГД "Гранична полиция", МВР: Българските граждани, малолетни и непълнолетни, които възнамеряват да пътуват, непридружени от своите родители или само от единият родител-български гражданин, да бъдат снабдени с необходимите декларации-съгласие в оригинал от техните родители.
;

За да се предпазите от кражба в дома, криминалистите съветват да не оставяте отворени врати и прозорци, да не афиширате в социалните мрежи за колко време ще отсъствате и по възможност близки хора да наблюдават жилището Ви.

оп. служител от о-л "Противодействие на криминалната престъпност", СДВР: Най-честите начини за проникване в един адрес, един дом - това е чрез взломяване на патрона на входната врата, понякога се случва и разбиване на цялата входна врата. Също така, проникване през дограма на прозореца или балконска врата.

Именно по празниците домовете ни са най-уязвими, според експертите.

;

От 24 часа в Сърбия има доста по-сурови глоби за шофьори-нарушители.

В Сърбия всеки, който шофира с между 1.21 и 2.0 промила алкохол в кръвта, се наказва с глоба до 120 000 хиляди динара (или 1016 евро) и отнемане на книжката за 8 месеца.

За превишение на позволената скорост с между 20 и 30 км/ч в населено място, шофиране без колан и с мобилен телефон глобата е 85 евро .

В Гърция минаване на червено или неспиране на знак "Стоп" се наказва със 700 евро, без колан - 350 евро, говорене по телефон - 100 евро. Шофиране в пияно състояние - до 2000 евро. Наказва се и пушенето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма следа от избягалите затворници, полицията в страната е на крак
Няма следа от избягалите затворници, полицията в страната е на крак
Поскъпват домашните яйца в Благоевград преди Великден
Поскъпват домашните яйца в Благоевград преди Великден