НОВИНИ

Овидиу Нахой: Румъния показва, че корупцията може да бъде спряна

Хиляди са се събрали на площад "Виктория" в Букурещ, където се намира сградата на правителството, за да протестират за четвърта поредна вечер срещу правителственото постановление, което декриминализира някои корупционни деяния. Протестиращи се събират и в редица други градове на страната, като Пятра Нямц, Брашов, Яш, Ботошани. Над 200 000 души протестираха в четвъртък вечерта в цяла Румъния.Журналистът Стилян Деянов направи интервю с главния редактор на радио RFI Румъния.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
20:45, 03.02.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Стилиян Деянов, журналист: Г-н Нахой, защо румънците излязоха точно сега на най-големите протести след 1989-та година?

Овидиу Нахой, главен редактор на радио RFI Румъния: Това е въпрос, който ние също си задаваме и търсим отговорите. Мисля, че е отчаян опит на обществото да се запази един от малкото положителни аспекти и поводи за гордост, които Румъния е имала в последните години. След много години корупция - ето че най-накрая се показа, че този феномен може да бъде спрян. Нямаме магистрали, няма невероятно развитие, но поне имаме ред в политиката и администрацията. А сега има опасност това единствено предимство да бъде премахнато. Преди младите искаха да напускат страната, сега най-накрая не е така и затова не са безразлични какво се случва тук, не биха останали при каквито и да е условия. На площада са хора от 20 до 50-годишна възраст - всички поколения заедно, които искат Румъния да изглежда по друг начин.

Стилиян Деянов, журналист: Кмет от Социалдемократическата партия, кмет на много голям град, подаде оставката си. Бивш министър, също така, член на тази партия подаде оставката си. Много държавни секретари, заместник-министри също казаха, че не са съгласни със сегашната политика на своето собствено правителство. Мислите ли, че това може да доведе до промяна в мнозинството в румънския парламент?

Овидиу Нахой, главен редактор на радио RFI Румъния: Трудно е да се каже сега. Може би защото е хубаво да си на власт. Но тези протести не бяха взети предвид от лидерите на партията. Те се подлъгаха от победата през декември. От победата, която беше отражение на един определен момент, но не показва истинските съотношения на силите в обществото. Може би показва социални, икономически и други проблеми, но не и тези с борбата с корупцията. И това е лош сигнал за управляващата коалиция. Зависи какво ще направят занапред. Ако изберат да не са в разрез с желанията на обществото, ако се договорят с хората - мисля, че имат шансове да си запазят управлението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителка прави икони от мозайка и стъкло
Учителка прави икони от мозайка и стъкло
Фандъкова: Трябва да бъдат въведени стандарти за качеството на битовите горива
Фандъкова: Трябва да бъдат въведени стандарти за качеството на битовите горива