НОВИНИ

Хиляди са засегнати от стачката на германски летища

Стачки блокират 8 летища в Германия. Транспортният хаос засяга и полетите от и до България. Отменени са общо 6 полета. "Луфтханза" и "Райънеър" отменят полети между София и Франкфурт и София и Хамбург. В Европа са засегнати около 220 000 пътници. Какви са мотивите за протеста и защо работодателските организации не се огъват под натиска на синдикатите, разказва кореспондентът ни Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
06:34, 15.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Днешният ден със сигурност е изключително нервен за авиокомпаниите, за летищния мениджмънт, за всички, които имат нещо общо с въздухоплаване.

Служителите, които контролират багажите, товарите и пътниците, стачкуват. Германските власти са оставили по летищата тази дейност да се върши от частни фирми. Техните служители водят трудова битка с работодателите. За 23 000 души синдикатите настояват за заплати от 3200 евро месечно. Искането се отхвърля като нереалистично.

Сега трябва да гоня влак, да пътувам пет часа с него и да нося багажа си. Интересите на няколко души се поставят над интересите на толкова много пътници. Не го одобрявам.

В момента заплатите варират от 2500 евро в Източна Германия до 2700 евро в Западна. Работодателите предлагат поетапно увеличение в рамките на 5 години. Също така възнамеряват повишението да бъде по-голямо за тези с по-малки доходи. Синдикатите отхвърлят това. Затова от 21 декември преговори не се водят. Предстоят разговори на 23 януари в Берлин, които профсъюзите подгряват със стачки. Работодателите критикуват този подход. Те смятат, че дейността на служителите е отговорна, но още по-отговорна е на полицаите, с които работят заедно, а получават много по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция започват дебатите по вота на доверие към правителството
В Гърция започват дебатите по вота на доверие към правителството
Изтича срокът, в който трябва да се купи винетка
Изтича срокът, в който трябва да се купи винетка