НОВИНИ

Хиляди се докоснаха до чудотворната икона на Св. Богородица в Троянския манастир

Българският патриарх Неофит отслужи лично празничната Света литургия в Троянския манастир. А премиерът Бойко Борисов се поклони пред чудотворната икона на Света Богородица Труеручица по време на службата.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:39, 15.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Троянската света обител е мястото, в което патриарх Неофит се е замонашил. Преди 40 години. Преди да дойде в манастира той е диригент на Софийския свещенически хор. Може би затова той избра да бъде сред хористите по време на неделната вечерна служба посветена на Успение Богородично. Нещо, което се случва много рядко.

В днешната сутрин, заедно с архиереи от БПЦ, Негово светейшество отслужи празничната Света литургия. На нея присъства и премиерът Борисов, който беше придружен от еврокомисаря Кристалина Георгиева и министъра на финансите Владислав Горанов. Игуменът на Троянския манастир Величкия епископ Сионий показа на гостите новото крило на светата обител, което беше изградено със средства на държавата.

Бойко Борисов, министър-председател: Към 1 милион и 420 хиляди лева сме отпуснали за този манастир и то във време на криза и в предишния, и в сегашния мандат. Всичко това е новопостроено, отремонтира се, едно приказно място в България и духовно и понеже в този свят, ако някой спаси България, това ще е Господ и затова всичко, което можем правим.
епископ Сионий, игумен на Троянския манастир "Успение Богородично": В този светъл за цялото православие, за всички християни празник радостта ни е голяма, защото сме свидетели на една симфония, на едно истинско братолюбие между църквата и българската държава.

Според епископ Сионий, страната ни все по-често се дава за пример в целия православен свят, заради доброто сътрудничество между църквата и държавата в запазването и развиването на църковнните ценности. Хиляди се докоснаха до чудотворната икона на Св. Богородица.

- Това да посетиш Троянския манастир в такъв ден, да се поклониш пред тази чудодейна икона е голямо нещо.

- Идвам тук от 32 години, всяка година редовно, не пропускам. Някак си ме успокоява, стоя тук три-четири дни и се връщам нов човек.

Миряните последваха чудотворната икона на Света Богородица Труеручица, което беше изнесена на традиционно литийно шествие в село Орешак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднала мивка причинила смъртта на 2-годишното дете в Пловдив
Паднала мивка причинила смъртта на 2-годишното дете в Пловдив
Какво се крие зад широката усмивка на Юсеин Болт
Какво се крие зад широката усмивка на Юсеин Болт