НОВИНИ

Хиляди се възползват от възможността да влязат в САЩ

Ако нещо се случи, американците да обвиняват съдилищата - това заяви американският президент Доналд Тръмп в поредната си атака срещу съдията, отменил указа му, който забранява на граждани от седем предимно мюсюлмански държави да влизат в Съединените щати. Тръмп е наредил да се засили граничният контрол. Хиляди се възползваха от визовия прозорец и успяха да се съберат с близките си.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:33, 06.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Абдусебур Джемал: "Всичко, което исках беше само да видя съпругата си и дъщеря си. Мисля, че това е един от най-значимите моменти в живота ми, от както съм тук".

Сълзи... на радост и облекчение - това се четеше в очите на семейство Джемал от Йемен. Той е втора година година студент по медицина в университета в Илинойс, има и специализации в Станфрод и Йейл. Трябвало е да посрещне съпругата си и 3-годишната им дъщеря миналата събота в Чикаго, но заради указа на Доналд Тръмп, планът се осуетява.

Следва седмица на мъчително очакване и много неизвестни, докато федерален съдия от Сиатъл не ѝ наложи запор. По съвет на адвоката си, Абдусебур се организира максимално бързо и семейството вече е заедно, нищо, че самолетът им вместо до Чикаго този път е до Ню Йорк.

Сцените на летището в Лос Анджелис не са по-различни. Хесам е от Иран и посрещна родителите си.

Балони, цветя, приятели и сестра ѝ очакваха Сара от Иран. По силата на указа на американския държавен глава студентската ѝ виза е била отменена преди седмица и след 23 часа по летищата, Сара е била принудена да се върне обратно в страната си. Сега обаче прегръща най-близките си.

Сара Иаржани: "Много съм благодарна, че съм тук и ще мога да се върна в училище. Много благодаря и на всички, които ме подкрепяха през изминалата седмица."

Според нея, а и според всички пристигащи от държавите, които са засегнати от забранителния указ, няма проблеми при влизането в САЩ. Според официалната информация след запора на постановлението, около 60 хиляди визи отново са в сила. Днес изтича срокът, в който всички страни трябва да предоставят още доказателства в защита на тезите си и съдебното разрешаване на спора да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разхвърляната стая и пристрастеността към сериалите - признак за висок интелект
Разхвърляната стая и пристрастеността към сериалите - признак за висок интелект
Полицията в Свищов  включва домоуправителите в борбата с телефонните измамници
Полицията в Свищов включва домоуправителите в борбата с телефонните измамници