НОВИНИ

Хиляди словаци протестират срещу корупцията

Хиляди се включиха в антиправителствени протести в Словакия. Недоволството, причина за което стана убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му, прерасна в искане за оставка на премиера - Роберт Фицо.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:20, 09.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

По данни на местни медии около 55 000 души са участвали в антиправителствения протест само в столицата Братислава. Демонстрации имаше и в други градове.

Катарина Коскова, Кошице: Много, ама наистина искам тази страна да има достойни политици.
Йергус Ризон, Банска бистрица: Тук съм, за да изчистим страната си от мафията и олигарсите!

Демонстрациите започнаха миналата седмица заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му Мариана.

Последната и незавършена статия на 27-годишният репортер е за предполагаеми връзки между словашки политици, близки до премиера Фицо, и италиански бизнесмени, заподозрени във връзки с калабрийската мафия.

Основната версия на полицията за мотивите за двойното убийство е работата на журналиста.

Убийството шокира Словакия и предизвика вълна от протести, които от знак за подкрепа за Ян и приятелката му, прераснаха в недоволство срещу премиер Роберт Фицо и властта.

Правителството обеща виновниците да бъдат разкрити и дори обяви награда от 1 милион евро за информация, която да доведе до разкриването на престъплението.

Днес обаче първите мъже на Словакия - президентът Андрей Киска и премиерът Роберт Фицо, след среща с председателя на парламента Андрей Данко, не успяха да договорят обща декларация, която да успокои напрежението в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мустафа Карадайъ: Виждаме, че аритметичните мнозинства не вършат работа
​Мустафа Карадайъ: Виждаме, че аритметичните мнозинства не вършат работа
​Цветан Цветанов: Хубаво е, че дебатът за ЧЕЗ беше изнесен в парламента
​Цветан Цветанов: Хубаво е, че дебатът за ЧЕЗ беше изнесен в парламента