НОВИНИ

Хиляди унгарци излязоха отново на протест срещу Орбан

Няколко хиляди унгарци излязоха и снощи за пети пореден ден на протест срещу премиера Виктор Орбан. Недоволството бе провокирано от нов трудов закон, но исканията на протестиращите постепенно се разширяват.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:41, 18.12.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Протестите ще продължат, докато не бъде позволено на представители на опозицията да прочетат исканията си по държавната телевизия. Това бе декларирано по време на вчерашния пети поред протест в Будапеща, който този път бе пред сградата на Унгарската държавна медийна компания. Въпреки минусовите температури.


;

Недоволството вече не е само срещу закон, който на практика позволява възстановяването на шестдневната работна седмица, ако служителят се съгласи. Исканията включват още премахване на корупцията, създаване на независима съдебна власт и гарантиране на неутралитета на държавните медии.

Мария, протестираща: Икономиката е парализирана от корупция на държавно ниво. В Унгария е създадена мрежа от олигарси, каквато не е имало досега. Това е по-типично за управлението на Путин. Не искаме комунистическите времена да се върнат.

Междувременно стана ясно, че по-рано 10 унгарски депутати не са успели да влязат в сградата на Унгарската държавна медийна компания. Някои от тях бяха изведени от охраната. Според депутатите така е нарушено правото им да влизат в обществени сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На второ четене: Разглеждат промените в Закона за устройството на територията
На второ четене: Разглеждат промените в Закона за устройството на територията
НСТС обсъжда минималната работна заплата и заплащането на нощен труд
НСТС обсъжда минималната работна заплата и заплащането на нощен труд