НОВИНИ

Хиляди в Киев излязоха на шествие "Любовта няма пол"

За първи път в Киев се състоя гей прайд, макар разрешение за това да има от две години. Днешният ден беше тест за това колко готова е Украйна да бъде част от ЕС. Този уикенд във Варшава, Загреб и Сеул също се проведоха паради, на които хиляди хора излязоха по улиците за да кажат, че любовта е любов, независимо от пола.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:49, 12.06.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

"Любовта няма пол" - това беше посланието на участниците в прайда в Киев. Страховете, че днешният ден ще бъде белязан с насилие, не се оправдаха. Полицейски кордон разделяше участниците и крайнодесните активисти, които многократно се заканваха, че няма да допуснат по улиците на града да се проведе подобно събитие.

От съображения за сигурност, киевската полиция затвори 9 улици и една метростанция. Няколко антигей активисти успяха да се доближат до шествието, но не се стигна до насилие.

Олег, противник на шествието: "Защо едно малцинство, което според проучванията е по-малко от 1% от населението на страната, да има право да рекламира начина си на живот? Защо това да се случва в центъра на града?"

Тази година на прайда в Киев се събраха около хиляда души - броят им може и да е далеч по-малък от този на участниците в други европейски столици, но за Украйна, която само преди година прие закон забраняващ дискриминацията на хомосексуалисти на работното им място, днес е повече от голяма крачка. Решението на парламента всъщност беше част от мерките, които бившата съветска република трябва да изпълни, за да отпаднат визите за ЕС.

;

Миналата година киевският прайд беше отменен по-малко от половин час преди началото, защото група крайнодесни активисти хвърля димки срещу участниците. Днес обаче ситуацията беше много по-различна.

Ирина: "Аз съм хетеросексуална, но дойдох, за да подкрепя моите приятели. Мисля, че бъдещето на страната ни зависи от всички нас - трябва да бъдем толерантни и да зачитаме правата на всички хора".
Олена: "Тук сме, защото вярваме, че никой, никой не може да бъде дискриминиран, заради сексуалната си ориентация. Човек има права, точно, защото е... човек. Никой няма право да погазва това".

Това, че днешният ден премина без сблъсъци, показва, че Украйна безспорно се променя, казват наблюдатели. Киев демонстрира, че може да бъде модерна европейска столица. Остава въпросът - ще могат ли украинските политици и общество, да запазят духа на толерантност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жалби от силен шум в Капана
Жалби от силен шум в "Капана"
Фестивал на цацата в Кранево
Фестивал на цацата в Кранево