COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започна националният ученически конкурс „За хляба наш..." в Благоевград

В тазгодишното издание ще се включат повече от 1000 деца от цялата страна. Те ще представят пътя на хляба от нивата до трапезата чрез своите рисунки, макети и ръчно направени обредни хлябове. Целта на празника е подрастващите да се запознаят с начините на производство на хляб и с българските традиции, свързани с хляба и хлебните продукти.

от М. Медарова, Ф. Сургов
08:35, 20.04.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

В детски рисунки, ръчно направени традиционни обредни и празнични пити учениците показват символиката на хляба и важното му значение.

Цветанка Гаврилова - директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград: Знаете, че хлябът е живот. В общи линии помагаме на децата да разберат за нашите традиции, за нашия бит и за това какви видове хляб могат да се направят.

По време на празника днес ще бъдат представени и защитени научни разработки. В конкурса „Обреди и драматизации" участниците ще покажат ритуали от всички краища на страната. Своите традиции тази година представят и гости от Северна Македония.

Ана Николова - Кочани, Северна Македония: Ще се представим с хоро на жътварки, където се представя жътва. Обичай, който е характерен за град Кочани.

За втора година ще се проведе и конкурсът „Млад дизайнер", като темата тази година е „Жътва".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Отвъд границите: Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България
"Отвъд границите": Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България