НОВИНИ

Хлябът поскъпва заради новата цена на газа

Според хлебопроизводители от региона на Добрич поскъпването на природния газ неминуемо ще се отрази върху крайната цена и на хляба. Очаква се завишение между 5 и 9 ст. за белия хляб, който е и най-търсеният. Конкретните изчисления ще бъдат направени през май, когато ще дойдат сметките с новата цена на синьото гориво.

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 04.04.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Поскъпването на синьото гориво ще се отрази най-вече на големите хлебозаводи, чието производство изцяло зависи от газа. По-слабо засегнати ще бъдат малките фурни, които в повечето случаи разчитат на електроенергия или дърва, в бутиковите пекарни.

Тодор Няголов - председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите - Добрич: За големите производители, предполагам, че ще бъде в рамките на 5 до 7% увеличението или в стойностно изражение някъде от порядъка на 5 ст. Оттам нататък другите вторични неща, които ще бъдат, те ще излязат малко по-късно, защото не може веднага да се отрази в цената и на брашното, и на горивата.

Тези, които разчитат основно на природен газ за производството на хляб, допускат и по-голямо завишаване на цената му, а това са около 70% от хлебарите в страната.

Радослав Райков, хлебопроизводител: Според моите виждания, цената на хляба би трябвало или би следвало да се вдигне между 5 и 10%, тъй като газта се калкулира между 60 и 70% пряко в енергийните разходи на хлебопроизводството.

Много от мелниците също използват природен газ, а това ще доведе до скок и в цената на брашното с около 50 лв. на тон. Поскъпването на синьото гориво ще се отрази на целия процес от прибирането на зърното до опаковката на хляба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата няма доказателства за обратна принуда към Илко Семерджиев
Прокуратурата няма доказателства за обратна принуда към Илко Семерджиев
Проф. Чуков: Взривът в метрото на Санкт Петербург е лично послание към Путин
Проф. Чуков: Взривът в метрото на Санкт Петербург е лично послание към Путин