COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Хлябът поскъпва заради новата цена на газа

Според хлебопроизводители от региона на Добрич поскъпването на природния газ неминуемо ще се отрази върху крайната цена и на хляба. Очаква се завишение между 5 и 9 ст. за белия хляб, който е и най-търсеният. Конкретните изчисления ще бъдат направени през май, когато ще дойдат сметките с новата цена на синьото гориво.

от БНТ
08:08, 04.04.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Поскъпването на синьото гориво ще се отрази най-вече на големите хлебозаводи, чието производство изцяло зависи от газа. По-слабо засегнати ще бъдат малките фурни, които в повечето случаи разчитат на електроенергия или дърва, в бутиковите пекарни.

Тодор Няголов - председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите - Добрич: За големите производители, предполагам, че ще бъде в рамките на 5 до 7% увеличението или в стойностно изражение някъде от порядъка на 5 ст. Оттам нататък другите вторични неща, които ще бъдат, те ще излязат малко по-късно, защото не може веднага да се отрази в цената и на брашното, и на горивата.

Тези, които разчитат основно на природен газ за производството на хляб, допускат и по-голямо завишаване на цената му, а това са около 70% от хлебарите в страната.

Радослав Райков, хлебопроизводител: Според моите виждания, цената на хляба би трябвало или би следвало да се вдигне между 5 и 10%, тъй като газта се калкулира между 60 и 70% пряко в енергийните разходи на хлебопроизводството.

Много от мелниците също използват природен газ, а това ще доведе до скок и в цената на брашното с около 50 лв. на тон. Поскъпването на синьото гориво ще се отрази на целия процес от прибирането на зърното до опаковката на хляба.

Топ 24
Най-четени
Роботиката у нас - настояще и бъдеще
Роботиката у нас - настояще и бъдеще
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината