НОВИНИ

Холандия блокира преговорите с Албания за ЕС, но не и с Македония

Холандският парламент снощи се противопостави на започването на преговорите с Албания за членство в Европейския съюз, но отхвърли същата резолюция, която засяга Северна Македония.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:23, 13.06.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
холандия блокира преговорите албания македония

Парламентът в Холандия гласува вчера четири резолюции, свързани с разширяването на ЕС, но само тази срещу Албания получи мнозинство от гласовете, включително от управляващите, със 105 гласа от 150 депутати в парламента.

Резолюцията призовава да не започват преговори с Тирана през 2019 година, главно поради недостатъчния напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Холандското правителство споделя това мнение. Според външния им министър Стеф Блок откриването на преговорите за присъединяване с Албания е прибързано решение.

Резолюцията за Северна Македония, чрез която няколко холандски депутати искаха да блокират преговорите със Скопие, беше отхвърлена от мнозинството в холандския парламент.

Това е първата възможна стъпка към разделянето на Северна Македония и Албания в Съвета на ЕС, ако Холандия като държава-членка на ЕС призовава Съвета да възприеме този подход, когато взема решение за пакета Албания-Македония на 18 юни в Люксембург или на следващата среща в края на юли в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Туристите донесоха нов живот за малко градче в Тибет​
​Туристите донесоха нов живот за малко градче в Тибет​
Започна Световната купа по конен спорт в Божурище
Започна Световната купа по конен спорт в Божурище