НОВИНИ

Холандия забранява на велосипедистите да ползват мобилен телефон

Заради нарастващия брой произшествия с велосипедисти, разсеяни от телефонен разговор, правителството на Холандия възнамерява да забрани използването на всички устройства, с изключение на хендсфритата по време на колоездене.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:27, 26.09.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света
холандия забранява велосипедистите ползват мобилен телефон

"Забранява се използването на мобилни електронни устройства при управление на всяко превозно средство (включително велосипед)", се казва в проектозакона, обявен от министъра на транспорта Кора ван Нюуенхаузен. Законът за велосипедите ще влезе в сила от юли следващата година.

На шофьорите на автомобили и камиони вече е забранено да използват мобилни телефони зад волана, освен ако не са в режим "свободни ръце". Максималната глоба за това е 230 евро, като за велосипедите вероятно ще бъде същата.

Колоезденето е начин на живот в Холандия, където велосипедите са повече от хората - приблизително около 23 млн. велосипеда на около 17 млн. души.

Въпреки че страната разполага с изключителна инфраструктура за велосипедисти, употребата на мобилни телефони е с нарастваща опасност, като смартфонът е виновник за едно от пет произшествия с велосипед, предимно сред млади хора, според данни на холандската Служба за пътна безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха четири трупа в частен имот в Каспичан
Откриха четири трупа в частен имот в Каспичан
Онлайн платформи и рекламисти предлагат свои правила срещу фалшивите новини в ЕС
Онлайн платформи и рекламисти предлагат свои правила срещу фалшивите новини в ЕС