Холандската полиция арестува 42-годишен холандски гражданин от турски произход, който е обвинен в отправяне на смъртни заплахи и използване на език на омразата след неуспешния опит за преврат в Турция през юли, който предизвика напрежение сред турците в Холандия, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Турското правителство обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и неговите поддръжници за организирането на заговор за сваляне на турското правителство на 15 юли.

Арестуваният мъж е поддръжник на президента Реджеп Тайип Ердоган и е заподозрян, че е заплашвал симпатизанти на Гюлен в онайн пространството и лично, заяви холандски представител, пожелал анонимност.

Холандската полиция заяви в съобщение, че разследва 150 жалби, свързани с последиците от юлския пуч в Турция, като около половината от тях са за заплахи и сплашване в социалните медии.

Разследването на жалбите е довело до ареста на 42-годишния мъж, се посочва в изявлението. Няма други данни за заподозрения, но прокурори заявиха, че вероятно ще последват още арести.