НОВИНИ

Холандският съд потвърди, че страната има частична вина за клането в Сребреница

Върховният съд на Холандия днес потвърди по-ранно решение, че холандската държава е частично отговорна за смъртта на 350 босненски мюсюлмани през 1995 г. при Сребреница. Магистрати определиха холандската вина на 10 процента - колкото е била вероятността холандските военни да предотвратят убийствата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:14, 19.07.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Холандските сини каски е трябвало да разрешат на жертвите да останат в създадената зона за сигурност на ООН и с извеждането им са ги хвърлили в ръцете на босненските сръбски сили, решиха магистратите в Хага. Според тях холандският батальон от мироопазващите сили е действал незаконно при евакуацията на 350-те души.

Решението в Хага е по иск на близки на убитите. Случаят би могъл да се превърне в правен прецедент за отговорността на държави, предоставящи военни контингенти за мироопазващи мисии. Създава се и възможност за изплащане на компенсации на близки на жертвите.

Общо 8000 босненски мюсюлмани от мъжки пол загинаха при Сребреница преди 24 години - най-масовото убийство в Европа след Втората световна война. Съдът отхвърли второто обвинение по случая - че холандските сини каски са съдействали незаконно за преместването на хората, събрали се извън базата на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха трейлър на продължението на Топгън (ВИДЕО)
Пуснаха трейлър на продължението на "Топгън" (ВИДЕО)
КНСБ: Увеличава се разликата в доходите на най-богатите и най-бедните българи
КНСБ: Увеличава се разликата в доходите на най-богатите и най-бедните българи