НОВИНИ

Хора под запрещение изпращат коледни картички

Хора с увреждания, техните родители и професионалисти в социалните услуги написаха коледните си пожелания, но вместо към дядо Коледа, ги изпратиха към депутатите. Коледни картички с молба да бъде преразгледан Законът за физическите лица и мерките за подкрепа ще получат всичките 239 народни представители. Това е нов закон, който отменя запрещението и въвежда мерки за закрила и който не можа да бъде разгледан заради разпускането на парламента. Какво написаха в картичките си хора с интелектуални затруднения - репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:40, 18.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Тук откриват най-добрите и силните им страни и им помагат да ги развиват. За тях свободна воля, избор и равнопоставеност са важна ценност. Но сянката от запрещението и тук плаши.

Иво Борджиев, социален работник: Като напредва възрастта на техните родители,много често хората се обръщат към тази мярка, защото мислят, че това е начина хората да бъдат защитени.

И Боряна не е единствената, която иска да знае какво я чака.

Боряна: Аз сега ще обсъдя, какво точно е запрещение.
Дани: Все едно си в клетка, обаче пред тебе няма прегради.
Иво: Запрещение е да има един човек, който да решава вместо тебе.

Обяснението е плашещо, но е реалност за хиляди като тях. Без никакви права - да работят, да получават заплата, да се женят, да изпълняват чужда воля дори в избора какво и кога да ядат, да се обличат и излизат. Затова всеки един сам избра да напише своето желание в картичка до някои от депутатите.

Боряна: Сама да се обличам. Да мога сама да ходя по пътищата
Велислава: Ако искам сама да си купя телефон, да отида.
Иво Борджиев, социален работник: Искаме тези хора да имат мрежа от близки, на които се доверяват, които не да решават вместо тях, а да им помогнат те да изберат.
Ива: Да мога да излизам с приятели да не се чувствам самотна. Да мога да работя нещо ако е възможно.

И всеки сам избра картичката, която най-добре показва как се чувства. Запрещението през очите на Надежда Георгиева, в рисунки, които обиколиха целия свят. Които сега, на крилете на вълшебната магичност на Коледа, не би трябвало да оставят адресатите си равнодушни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Биткойн стипендии
ДРУГИТЕ новини: Биткойн стипендии
Доброволци настояват отново да дават съвместни дежурства с пожарната
Доброволци настояват отново да дават съвместни дежурства с пожарната