Хора под запрещение изпращат коледни картички

Хора с увреждания, техните родители и професионалисти в социалните услуги написаха коледните си пожелания, но вместо към дядо Коледа, ги изпратиха към депутатите. Коледни картички с молба да бъде преразгледан Законът за физическите лица и мерките за подкрепа ще получат всичките 239 народни представители. Това е нов закон, който отменя запрещението и въвежда мерки за закрила и който не можа да бъде разгледан заради разпускането на парламента. Какво написаха в картичките си хора с интелектуални затруднения - репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
преди 2 години
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Тук откриват най-добрите и силните им страни и им помагат да ги развиват. За тях свободна воля, избор и равнопоставеност са важна ценност. Но сянката от запрещението и тук плаши.

Иво Борджиев, социален работник: Като напредва възрастта на техните родители,много често хората се обръщат към тази мярка, защото мислят, че това е начина хората да бъдат защитени.

И Боряна не е единствената, която иска да знае какво я чака.

Боряна: Аз сега ще обсъдя, какво точно е запрещение.
Дани: Все едно си в клетка, обаче пред тебе няма прегради.
Иво: Запрещение е да има един човек, който да решава вместо тебе.

Обяснението е плашещо, но е реалност за хиляди като тях. Без никакви права - да работят, да получават заплата, да се женят, да изпълняват чужда воля дори в избора какво и кога да ядат, да се обличат и излизат. Затова всеки един сам избра да напише своето желание в картичка до някои от депутатите.

Боряна: Сама да се обличам. Да мога сама да ходя по пътищата
Велислава: Ако искам сама да си купя телефон, да отида.
Иво Борджиев, социален работник: Искаме тези хора да имат мрежа от близки, на които се доверяват, които не да решават вместо тях, а да им помогнат те да изберат.
Ива: Да мога да излизам с приятели да не се чувствам самотна. Да мога да работя нещо ако е възможно.

И всеки сам избра картичката, която най-добре показва как се чувства. Запрещението през очите на Надежда Георгиева, в рисунки, които обиколиха целия свят. Които сега, на крилете на вълшебната магичност на Коледа, не би трябвало да оставят адресатите си равнодушни.

Топ 24
Най-четени