НОВИНИ

Хора със зрителни затруднения имат проблеми при попълване на документи

Хора със зрителни проблеми изпитват трудност при попълването на официални документи в обществените институции. Затова настояват в тези сектори да бъдат назначени специалисти, които да съдействат при попълване на документацията, особено по време на социални кампании. Това стана ясно по време на кръгла маса в Пловдив, организирана от докторанти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, които представите изследователски проект на тема „Сензорна етнография на града“.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
07:59, 01.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

За Рейхан Карабекир, който е със зрителен проблем, е все по-трудно да попълва документи в обществените институции. В много от случаите, когато мъжът подава молба за социална помощ, служителите не искат да му съдействат. Изпращат го в близки копирни центрове, където срещу заплащане непознати хора му попълват декларацията.

Рейхан Карабекир: Отиваме да попълваме декларация за социална подкрепа, финансова или от друго естество от държавните институции и за попълване на една декларация плащаме по 5-6 лева.

Затова хората със зрителни проблеми настояват в институциите да бъде назначен експерт, който да помага при попълване на документацията. Това е заложено и в изследователски проект на докторанти от катедра „Етнология“ на от пловдивския университет.

Мария Славчева – докторант по „Социална антропология“: Служителите нямат право да попълват тези бланки и от там нататък се завърта един кръг от хора, които могат да попълват, които трябва да са близки и т. н.

По закон всеки гражданин трябва да попълни собственоръчно или с пълномощно заявлението, което подава. Затова и социалните служители нямат право да пишат от негово име.

Надя Танева – директор „Социално подпомагане“-Пловдив: Но ние сме на местно ниво говорили с организациите на хората с увреждания и най-вече със Съюза на слепите, които имат технически сътрудник. Пращаме колеги там или те идват при нас. Това го правим особено, когато има кампания – кампания за винетни стикери, кампания за отопление.

Препоръките по време на дискусията ще бъдат представени на сензорна изложба-инсталация в края на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркирането във Велико Търново​ - мисия невъзможна
Паркирането във Велико Търново​ - мисия невъзможна
Историята оживява: Честваме 142 години от Априлското въстание
Историята оживява: Честваме 142 години от Априлското въстание