НОВИНИ

Хитрино ще бъде блокирано поне още 5 дни

Две от дерайлиралите цистерни бяха преместени от Хитрино. Най-важният въпрос, който хората си задават - е кога ще се върнат в домовете си и отмина ли опасността за селото. Вероятно около 5 дни ще продължи извозването на цистерните от Хитрино.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:55, 15.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Среща между ръководството на кризисния щаб и хората от Хитрино се проведе в читалището на съседното село Тимарево. На нея медиите не бяха допуснати.

На влизане хората казаха, че единственото им желание е да разберат кога ще се завърнат по домовете си.

Красен Василев - жител на село Хитрино: "Това нас ни боли, щото сме по хората. И за тях тормоз, и за нас. Не е много приятно да си в чужда къща. Наши хора са, но казват "гости бива до два дена".
Мустафа Ибрямов - жител на село Хитрино: "То туй ни е мечтата - да стане по-бързо".

Срещата продължи близо час. До конкретни срокове обаче така и не се стигна.

Нуридин Исмаил - кмет на община Хитринo: "Ако въобще има някаква жертва ние сме готови и с месеци да не влизаме, щото ние тази болка я изживяхме. Молбата ни беше да се ускорят и ако може няколко дейности да се правят успоредно. Аз се надявам, че ако днес няколко от вагоните бъдат изнесени, че това време няма да бъде дълго".
Гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението": "На всяка изнесена цистерна ще го обявявам на населението, така че да е по-спокойно, но с категоричен срок не сме се ангажирали. Напротив - помолих ги да ме разберат, да разберат и моите хора, че нещата са критични. Знаят риска, на който се подлагат. Не желаят по никакъв начин с идеята да се върнат по-скоро в населените места да притискат нашите хора".

От МВР обещаха, че направят всичко възможно, за да ускорят преместването на цистерните. За целта ще се използва втора товарна площадка извън селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последна за годината среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел
Последна за годината среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мотори и кемпери с летни правила
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Мотори и кемпери с летни правила