НОВИНИ

Хотелиери в Банско настояват за повече проверки в сивия сектор

Работна среща на данъчни и полиция с хотелиери в Банско. Утре започва активният туристически сезон там. Хотелиерите настояват за повече проверки в сивия сектор. По думите им в курорта има доста апартаменти, които се предлагат на туристи, без да се отчитат приходите.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:13, 15.12.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

От Националната агенция по приходите казаха, че тези обекти са в полезрението им и ще продължат проверките в тях. През предстоящия зимен сезон данъчните инспектори отново ще следят за издаване на касови бележки и отчитане на приходите в хотелите и търговските заведения в курорта, като и дали работещите в тях имат трудови договори и им се внасят осигуровки. Наблюденията на инспекторите показват, че през последните години тези нарушения намаляват.

Проблемът с апартаментите, които не са регистрирани и са в сивия сектор, се обсъжда от години, но досега не е решен, казаха хотелиери.

Георги Думанов, хотелиер: Става въпрос за апартаментните комплекси, които от една страна имат малки обекти, които изобщо не са категоризирани, а се предлагат като обекти за настаняване, а от друга страна големи обекти, които са регистрирали по няколко категоризирани апартамента, а в същото време се предлагат стотици.

Служителите от Националната агенция по приходите отговориха, че са запознати с този проблем.

Пламен Димитров - заместник-директор на Дирекция „Контрол" в НАП: Тази група обекти е селектирана, предприети са вече мерки и в миналогодишни такива акции, имаме много добри резултати. Тази година действията към нерегистрраните обекти, които са места за настаняване, ще продължат.

Според кмета на Банско тези проверки дават резултати, но няма да решат проблема като цяло. Той посъветва хотелиерите да обмислят и други стъпки.

Георги Икономов - кмет на община Банско: Туристическият бранш да обмисли възможността, така че да даде предложение до Министерството на туризма за отпадане на възможността на категоризиране на отделни апартаменти в жилищни сгради.

Във връзка с предстоящите проверки в курорта ще бъде създаден Междуведомствен координационен център, в който ще бъдат включени данъчни инспектори и служители от Икономическа и Охранителна полиция. Той ще започне работа от 2 януари.

Николай Хадажев - директор на ОД на МВР-Благоевград: „Ще бъдат посочени горещи телефони, на които всеки може да подава сигнали, както и през телефон 112 и в самия център, който ще бъде ситуиран в сградата на Районното управелние в Банско.

Съвместните екипи ще извършват и нощни порверки, тъй като голяма част от заведенията в курорта работят и след 22 часа.

Освен в Банско данъчните инспектори ще извършват проверки през настоящия зимен сезон също в Разлог и околните селища, както и в курортен комплекс Боровец.

През миналата година оборотите в Боровец са се увеличили с над 100%, а в Банско - с 35%, показват наблюденията на НАП. Заради различни нарушения през миналия зимен сезон в двата курорта са издадени 32 заповеди за затваряне на хотели и заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората от Благоевград искат сигурност и на друго кръстовище
Хората от Благоевград искат сигурност и на друго кръстовище
Социалдемократите в Германия дадоха зелена светлина за преговори
Социалдемократите в Германия дадоха зелена светлина за преговори