НОВИНИ

Хотелиерите в Банско обмислят увеличение на цените на туристическите услуги

Хотелиери от Банско обмислят увеличение на цените на услугите, които предлагат. Според тях по този начин, ще осигурят по-добро заплащане на служителите си. Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с различни институции за предстоящия зимен сезон.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
20:40, 02.11.2017
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

По-рано днес Валери Симеонов обяви, че продължава борбата с шума и в зимните курорти. Вицепремиерът съобщи, че събира работна група, която да осигури по-успешен туристически сезон.

От Министерството на туризма обявиха, че от януари до август месец има около 2 % ръст на гостите в Благоевградска област, което е донесло около 46 млн. лв. приходи. От община Банско казаха, че около 12 % повече туристи са избрали курортния град през лятото и зимата. Най-много са били посетителите от съседните държави, но интерес има и от гости от страни, които имат собствени зимни курорти. Данните показват, че все повече българи избират Банско през летните месеци, а по- малко през зимата. Според част от хотелиерите обаче цените в зимния курорт са изключително ниски, в сравнение с тези в Европа. Най–вероятно обаче увеличението на цените няма да е от този зимен сезон. Вижте повече в следващия репортаж.

Представители на бизнеса в Банско искат увеличение на туристическите услуги, които се предлагат като някои смятат, че цените трябва да бъдат вдигнати с 10 процента. По този начин ще се гарантира, качеството на услугите, които предлагат хотелите и ще могат да отговарят на изискванията на гостите .

Джули Христова, мениджър на хотел „Цените на които се продава в Банско и за летния, и за зимния сезон, това са изкуствено занижени цени. Първо те са предизвикани от сивия сектор в туризма, в нашия регион се забеляза сериозно присъствие на сивия сектор.”
Малин Бистрин, председател на туристическия бизнес в Банско и съветник по планински туризъм в МТ : „Трябва да сме законово подплатени с минимално защитени цени спрямо различната категоризация. Това е идея на бранша, тя ще бъде споделена към министъра.”
Георги Икономов, кмет на община Банско „ Ако искаме хотелите да са чисти, ол инклузивът да бъде , храната да бъде на високо ниво, местна, вкусна, обслужването да бъде на ниво. Това означава и, че цената би трябвало да бъде европейска. Няма как да предлагаш европейско качество с българска цена.”

Според туристите обаче и сега цените в Банско не са ниски и голяма част от българите не могат да си позволят почивка в курорта.

-.Високи са, то все пак си е курорт и ходят доста хора там и чужденци ходят .

- Не всеки може да си позволи този лукс да отиде в Банско за 8-ми декември например и т.н. цените са доста високи сравнение с другите

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че очакват между 5 и 10 % увеличение на посетителите през зимен сезон в Банско, който ще бъде открит на 16 декември. С промени в Закона за туризма се предвижда да бъдат облекчени процедурите за прекатегоризация и категоризация на обектите.

Николина Ангелкова, министър на туризма: След като минат промените на първия законопроект за изменение и допълнение на закона за туризъм към МТ ще бъде създадено специално звено за контрол, за административен контрол, свързан с въпросите на туризма. Надявам се това звено да заработи още март- април следващата година."

И тази година ще бъде засилено полицейското присъствие в курорта. На трите входа на града ще има пунктове за проверка. Около 40 полицейски служители ще бъдат командировани в Банско. На Бъндеришка поляна и Шилигарника ще има постоянно дежурни екипи.

От полицията казаха още, че отчитат около 10 % ръст на престъпленията през миналата година. През целия зимен сезон ще има засилени проверки и на Агенцията по безопасност на храните, комисията за защита на потребителите и Регионалната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска акция се проведе в района на бул. Константин Величков
Полицейска акция се проведе в района на бул. "Константин Величков"
Закриват паралелки във Видин заради заминаване на семейства в чужбина
Закриват паралелки във Видин заради заминаване на семейства в чужбина